Φως, νερό, τηλέφωνο… αρχαία με δόσεις! Αυτό θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν των Τούρκων μεσιτών που αποφάσισαν να βγάλουν στο σφυρί οικόπεδα που βρίσκονται σε αρχαία ελληνική πόλη. Προτού λοιπόν φτάσουν οι αρχαιολόγοι στα Βαργύλια που βρίσκονται στην Αλικαρνασσό (τουρκικά: Bodrum, Μπόντρουμ) κάποιοι σκέφτηκαν ότι είναι κρίμα να πάνε χαμένες εκτάσεις με θέα τη θάλασσα και τη λίμνη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Taraf, στη διαφήμιση του μεσιτικού γραφείου που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα για ακίνητα αναφέρεται ότι στην περιοχή δεν έχουν γίνει ακόμα ανασκαφές και γι’ αυτόν το λόγο οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να βιαστούν.
Προσπαθώντας να κάνουν ακόμα πιο ελκυστικά τα οικόπεδα, οι Τούρκοι μεσίτες τονίζουν ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα έχουν την τύχη να βρίσκονται δίπλα σε ένα αρχαίο αμφιθέατρο (που όμως δεν έχει έρθει ακόμα στο φως), στα απομεινάρια ενός ρωμαϊκού λουτρού και σε μια νεκρόπολη βυζαντινής εποχής.
Οι αρχαιολόγοι, πάντως, έχουν ήδη ζητήσει από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να απαλλοτριώσει αρχαιολογικές περιοχές όπως τα Βαργύλια, προκειμένου να προστατευθούν από τους καταπατητές.
Η αγγελία πώλησης όπως δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα για ακίνητα
«Δυστυχώς, λόγω ανεπαρκούς προϋπολογισμού οι αρχαιολογικές περιοχές απαλλοτριώνονται μόνο κατά τη διάρκεια ανασκαφών ή έργων αστικής ανάπτυξης», αναφέρει στην Taraf ο Μπινούρ Τσαλαμπί, μέλος της τουρκικής Ένωσης Αρχαιολόγων. Συμπληρώνει δε πως «η ιδιωτική ιδιοκτησία σε τέτοιου είδους περιοχές εμποδίζει το έργο της αρχαιολογίας».
Με βάση τη μυθολογία, ο μυθικός ήρωας Βελλεροφόντης, γιος του βασιλιά της Κορίνθου Γλαύκου, ονόμασε την πόλη στη μνήμη του συντρόφου του Βαργύλου ο οποίος σκοτώθηκε όταν τον κλότσησε το μυθικό φτερωτό του άλογο, ο Πήγασος.
Ο μύθος λέει επίσης ότι στην ίδια περιοχή ο Βελλερεφόντης σκότωσε τη Χίμαιρα, το τέρας που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και η ουρά του κατέληγε σε φίδι.
Η αρχαία πόλη των Βαργυλίων αναπτύχθηκε στους ελληνιστικούς χρόνους και τη ρωμαϊκή περίοδο. Κοντά της βρισκόταν ο ιερός ναός της Αρτέμιδος, για τον οποίο λέγεται ότι δεν μπορούσε να τον αγγίξει η βροχή. Στο λιμάνι των Βαργυλίων υπήρχε και ένα τεράστιο ταφικό μνημείο της ελληνιστικής περιόδου, αφιερωμένο στη Σκύλλα, τη κόρη του Ποσειδώνα, ένα από τα φοβερά τέρατα της θάλασσας. Σωζόμενα μέρη αυτού του μνημείου, όπως το μαρμάρινο κεφάλι της Σκύλλας (φωτογραφία αριστερά), βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.