Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Βεργίνας, που έκρυβε στα «σπλάχνα» της για χιλιετίες
η μακεδονική γη και ήρθαν στο φως πριν από περίπου σαράντα χρόνια (Νοέμβριος 1977) από τη σκαπάνη του μεγάλου Μανόλη Ανδρόνικου, θα μπορούν να θαυμάσουν –έστω και σε φωτογραφίες– οι πολίτες και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, σε έκθεση που θα ανοίξει τις πύλες της την Τετάρτη 14/1 στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (Μορκεντάου 1).
Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της ομότιμης καθηγήτριας Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρυσούλας Παλιαδέλη, η οποία έχει να επιδείξει ένα μακροχρόνιο ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Βεργίνας, όπου κατά όλες τις ενδείξεις βρισκόταν η πρώτη πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων, οι Αιγές.
Η αφίσα της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου
Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Τέχνες και τεχνουργήματα στην αρχαία Μακεδονία», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία τον Νοέμβριο του 2013 σε κεντρικό χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκαλώντας το θαυμασμό χιλιάδων ευρωβουλευτών, υπαλλήλων του οργανισμού και επισκεπτών. Αφορμή για την παρουσίαση στις Βρυξέλλες ήταν η συμπλήρωση 75 χρόνων από την έναρξη των ανασκαφών από το ΑΠΘ στο χώρο της Βεργίνας.
Δώδεκα συν 2 πόστερ με φωτογραφίες
Όπως είπε στο pontos-news.gr ο αρχαιολόγος και μέλος της πανεπιστημιακής ομάδας που πραγματοποιεί ανασκαφές στη Βεργίνα, Αλέξης Τούρτας (φωτο αριστερά), δώδεκα πόστερ με συνθέσεις φωτογραφιών από τα αρχαιολογικά ευρήματα και το ανασκαφικό έργο στην περιοχή θα κοσμήσουν την αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Το κάθε πόστερ θα έχει διαστάσεις 1,20×0,70 μ., και κάτω από τις φωτογραφίες θα υπάρχουν κείμενα με πληροφορίες για τα ευρήματα.
Τα δώδεκα πόστερ είναι χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Στην πρώτη παρουσιάζονται γενικές φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, αλλά και από το ανασκαφικό έργο στο πέρασμα των χρόνων (π.χ. τον Μανόλη Ανδρόνικο επί τω έργω)· η δεύτερη θεματική ενότητα περιλαμβάνει φωτογραφίες από τους τέσσερις βασιλικούς τάφους, η τρίτη από τα κτερίσματα που βρέθηκαν σ’ αυτούς (κοσμήματα, όπλα κτλ.) και η τέταρτη εικόνες από τις επιτύμβιες στήλες και τα ταφικά σήματα.
Η τοιχογραφία με τη σκηνή του κυνηγιού
Ίσως τα εντυπωσιακότερα εκθέματα είναι δύο μεγάλα πόστερ που παρουσιάζουν, στο φυσικό τους μέγεθος, τις τοιχογραφίες που βρέθηκαν σε δύο βασιλικούς τάφους. Την τοιχογραφία του κυνηγιού (αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο αναβάτης είναι ο Μέγας Αλέξανδρος), η οποία βρίσκεται πάνω από την είσοδο του βασιλικού τάφου του Φιλίππου Β΄, και την τοιχογραφία που αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης, που βρίσκεται σε διπλανό βασιλικό τάφο.
«Οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες αποτελούν πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, σπουδαία δείγματα της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής. Μέχρι την εποχή του Μανόλη Ανδρόνικου ήταν τα πρώτα σε τόσο μεγάλο μέγεθος δείγματα ζωγραφικής. Όπως είχε πει ο ίδιος ο Ανδρόνικος, “οι τυμβωρύχοι δεν μπόρεσαν να πάρουν από τα σημαντικότερα κομμάτια των τάφων, τις τοιχογραφίες”», μας λέει ο Αλ. Τούρτας.
Η αρπαγή της Περσεφόνης
Ο ίδιος αναφέρει ακόμη ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας διαχρονικά προσελκύει πολλούς επισκέπτες (έχει να κάνει και με το ότι σχετίζεται άμεσα με το εθνικό θέμα της Μακεδονίας), ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και σημαντικός αριθμός αλλοδαπών.
Λεπτομέρεια από σκεύος συμποσίου
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Όπως λέει ο Αλέξης Τούρτας, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν ειδικές γνώσεις.
- Η έκθεση θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 10:00 έως τις 17:00 και κάθε Τετάρτη έως τις 20:00.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης