Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων χτύπησε μαχητικό αεροσκάφος των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων την Κυριακή στο λιμάνι της Ντέρνα στη Λιβύη, με συνέπεια δυο νέοι άνθρωποι, μέλη του πληρώματος, να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα δυο να τραυματιστούν.
Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Araevo της εταιρείας Aegean Shipping Management που ήταν ναυλωμένο από την λιβυκή κρατική εταιρεία National Oil Corporation και επί σειρά ετών εκτελούσε το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα-Ντέρνα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το πλοίο, που ήταν αγκυροβολημένο σε απόσταση 2 μιλίων από το λιμάνι, μετέφερε 12.600 τόνους αργού πετρελαίου και είχε πλήρωμα 26 ανδρών, 3 Ελλήνων, 2 Ρουμάνων και 21 Φιλιππινέζων. Νεκροί είναι ένας 29χρονος Έλληνας και ένας νεότερος Ρουμάνος συνάδελφός του.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Απρόκλητη και άνανδρη επίθεση
«Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διευκολυνθεί ο άμεσος επαναπατρισμός της σορού του Έλληνα ναυτικού» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο καταδικάζει την επίθεση ως «απρόκλητη και άνανδρη». Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο στη Λιβύη του γγ του ΟΗΕ, Μπερναντίνο Λεόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι προκειμένου «να καταστεί δυνατή η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, η ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και η καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του τμήματος ασφαλείας της Aegean Ηλίας Σύρρος αφού επιβεβαίωσε το περιστατικό πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πετρελαιοκηλίδα». Η ίδια πηγή δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ότι το πλοίο βρίσκεται στο Τομπρούκ.
Οι ισχυρισμοί των Λίβυων με φόντο έναν πόλεμο με τζιχαντιστές
Ο εκπρόσωπος των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων συνταγματάρχης Αχμέντ Μεσμάρι επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό «ύποπτου» δεξαμενόπλοιου στο λιμάνι της Ντέρνα επειδή «το πλήρωμα δεν υπάκουσε στις διαταγές να διακόψει τον πλου για να ερευνηθεί πριν να εισέλθει στο λιμάνι και να διαπιστωθεί εάν το φορτίο του περιελάμβανε ή όχι όπλα και πυρομαχικά με προορισμό τους εξτρεμιστές που ελέγχουν την πόλη. Έτσι κατέστη ύποπτο στα μάτια του στρατού που πολεμά την τρομοκρατία» δήλωσε ο Μεσμάρι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τρία χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, στη Λιβύη βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα σε δύο ομάδες των άλλοτε ανταρτών που έχουν εγκαθιδρύσει αντίπαλες κυβερνήσεις, διεκδικώντας η καθεμιά για τον εαυτό της νομιμοποίηση και τον έλεγχο των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας. Και οι δύο πλευρές έχουν διορίσει διαφορετικές διοικήσεις στην NOC, την Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Λιβύης, δημιουργώντας σύγχυση σε ό,τι αφορά το ερώτημα ποιος ελέγχει τι.