Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ξεκινά λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα. Και αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι ο μαγικός αριθμός των 180 για την εκλογή Προέδρου δεν βρίσκεται και οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ψηφοφορία (12:00) έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο στις 14:00 δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα των εκλογών και επισήμως.
Οι δώδεκα βουλευτές που θα ήταν το «κλειδί» για να μην ξεκλειδώσουν οι κάλπες δεν βρίσκονται ( μια και το «διάγγελμα» Σαμαρά δεν βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση) και το μόνο που παραμένει ερωτηματικό είναι η ημερομηνία των εκλογών δηλαδή εάν πάμε στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου ή την πρώτη Φεβρουαρίου, κάτι που ίσως ανακοινωθεί σήμερα στο υπουργικό.
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία, εντός δέκα ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και στην συνέχεια να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές μετά από διάστημα 21 ημερών.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, εάν δεν συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, την 30η Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την 25η Ιανουαρίου (το αργότερο 1η Φεβρουαρίου) θα διεξαχθούν οι εκλογές.
Αμέσως μετά τις εκλογές η Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και η πρώτη του υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους. Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει για νέα ψηφοφορία κατά την οποία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.
Εάν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται η τελική ψηφοφορία στην οποία αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι της προηγούμενης ψηφοφορίας. Όποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντως, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση προκρίνεται ο μοναδικός υποψήφιος ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.
Πάντως τα κομματικά επιτελεία ήδη έχουν προεξοφλήσει τις εξελίξεις και δουλεύουν πυρετωδώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο τα ψηφοδέλτιά τους, όσο και τα σποτ με το «διακύβευμα» της επικοινωνιακής στρατηγικής τους.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει και όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών θα αυξηθεί η συσπείρωση της ΝΔ, που ενδέχεται να οδηγήσει σε ανατροπή. Αντίθετα στην Κουμουνδούρου θεωρούν βέβαιο ότι θα επικρατήσει και με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο σενάριο που εξετάζουν είναι τα ποσοστά αυτοδυναμίας του.