Στην Ελλάδα επικρατεί μια διαδεδομένη άποψη, σύμφωνα με την οποία «οι Κούρδοι μας έσφαξαν και άρα δεν αξίζουν τη συμπάθειά μας, ούτε πρέπει να εξετάζουμε συμμαχίες μαζί τους».
Αυτήν την άποψη έχει ακούσει αλλεπάλληλες φορές ο γράφων ως επιχείρημα που επικαλούνταν υπηρεσιακοί παράγοντες του ελληνικού κράτους, καθώς και στη διάρκεια εκδηλώσεων και δημοσίου διαλόγου, από τα στόματα διαφόρων παρισταμένων και συνομιλητών. Μάλιστα η άποψη αυτή εμφανίζεται με τέτοια πυκνότητα ως επιχείρημα, που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις αιτίες που την προκαλούν ως φαινόμενο.
Κι αυτό γιατί οι ιστορικές πηγές που κάνουν αναφορές σε σφαγές Ελλήνων από Κούρδους είναι ελάχιστες, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες για συμμετοχή ορισμένων κουρδικών φυλών στη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Το θέμα είναι σοβαρό, γιατί το «επιχείρημα» αυτό εμφανίζεται ως διά μαγείας, άλλοτε σκοπίμως και άλλοτε όχι, όταν τίθεται ζήτημα πολιτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τους Κούρδους.
Επιφυλασσόμενοι να κάνουμε μια τεκμηριωμένη αναφορά στο θέμα στο μέλλον, παρουσιάζουμε σε ακριβή μετάφραση άρθρο που αναφέρεται σε ομιλία που έκανε ο παλαίμαχος Κούρδος πολιτικός και νυν συνδήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου του Μαρντίν, Αχμέτ Τουρκ, στη Σουηδία, όπου βρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος του δήμου Σιγκτούνα (Sigtuna).
Και το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει μελλοντικά. Προς το παρόν, ας αρκεστούμε στην ανάγνωση του άρθρου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Milliyet στις 17 Δεκεμβρίου 2014:
Ας μας συγχωρήσουν οι Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι Γεζιντί
Ο συνδήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου του Μαρντίν, Αχμέτ Τουρκ, από τη Σουηδία όπου βρίσκεται ως επίσημος προσκεκλημένος του δήμου Σιγκτούνα, αναφερόμενος στα γεγονότα της Γενοκτονίας του 1915 εξέφρασε τη λύπη του για τη συμμετοχή ορισμένων κουρδικών φυλών στις σφαγές και ζήτησε συγνώμη από Ασσυρίους, Αρμενίους και Γεζιντί. Επίσης ανέφερε ότι οι Κούρδοι χρησιμοποιήθηκαν στο όνομα του Ισλάμ εναντίον άλλων λαών.
Ο Αχμέτ Τουρκ συμμετείχε σε εκδήλωση με συντονίστρια την Φεγιάζ Κερίμο, στο προάστιο Μάρστα (Märsta) της Στοκχόλμης. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η συνδήμαρχος του Μαρντίν, Φεμπρουνίγιε Ακιόλ, ο δήμαρχος της πόλης Σιγκντούνα Γκουν Έρικσον, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρς Μπρίντεσον, ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας Γιλμάζ Κερίμο και ο συγγραφέας Ραγκίπ Ζαράκολου που τον τελευταίο χρόνο διαμένει ως φιλοξενούμενος στο δήμο Σιγκντούνα.
Το πάνελ της εκδήλωσης
Όπως μετέδωσε ο Μουράτ Κουσεϊρί από το πρακτορείο ειδήσεων ANF, ο Αχμέτ Τουρκ στην ομιλία του είπε ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του Κουρδιστάν είναι οι Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι Γεζιντί, και ότι τα χώματα εκείνα είναι δικά τους όσο είναι και των Κούρδων. Επιπλέον είπε ότι οι αποφάσεις που έλαβε το κόμμα Ένωση και Πρόοδος, το 1911, και η αντίληψη που επικράτησε στην Τουρκία για τις άλλες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, είναι οι ίδιες με εκείνες που εφαρμόστηκαν σε όλη τη διάρκεια της «Δημοκρατίας» και συνεχίζουν να εφαρμόζονται από το τουρκικό κράτος μέχρι σήμερα.
Ο Αχμέτ Τουρκ στο βήμα
Σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο Κούρδος πολιτικός είπε:
«Την περίοδο 1914-1915, όταν εφαρμόζονταν από το τουρκικό κράτος οι αποφάσεις που έλαβε το κόμμα Ένωση και Πρόοδος το 1911, χρησιμοποιήθηκε ανοιχτά και ο κουρδικός λαός στο όνομα του Ισλάμ. Τον πόνο και τις τύψεις της συμμετοχής των γονιών και των παππούδων μας σε εκείνα τα εγκλήματα, τον υποφέρουμε εμείς τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ μα ποτέ τον πόνο που προκαλέσαμε στους αδελφούς λαούς μας και αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μας συγχωρέσουν γι’ αυτό τα αδέλφια μας οι Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι Γεζίντι».
Ο Αχμέτ Τουρκ στη συνέχεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι ο κουρδικός απελευθερωτικός αγώνας που συνεχίζεται τα τελευταία 30 χρόνια δεν αφορά μόνον τους Κούρδους, αλλά το σύνολο των λαών της Μέσης Ανατολής.
«Δεν έχουν αποδεχτεί ακόμα τη γενοκτονία του 1915»
Ο Ραγκίπ Ζαράκολου με τη σειρά του ανέφερε ότι ακριβώς επειδή δεν έχει γίνει καμία παραδοχή των εκτοπισμών του 1914 και της γενοκτονίας του 1915, έρχεται σήμερα στο προσκήνιο και πάλι ο «τζιχαντισμός», ο οποίος ήταν μια πτυχή και κινητήριος δύναμη της Γενοκτονίας. Μάλιστα υπενθύμισε ότι το 1914 η Τουρκία έλαβε επισήμως απόφαση για «τζιχάντ» εναντίον των απίστων, μια απόφαση που ελήφθη από Τούρκους και Γερμανούς μιλιταριστές από κοινού.
«Οι φεουδάρχες αγάδες εξαγοράστηκαν»
Από την πλευρά του, ο Ασσύριος Γιλμάζ Κερίμο, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας είπε: «μερικές φορές ακούω τους Ασσυρίους να λένε “Οι Κούρδοι μας έσφαξαν”. Όχι, δεν μας έσφαξαν οι Κούρδοι. Ορισμένοι φεουδάρχες αγάδες, που εξαγοράστηκαν από το τουρκικό κράτος, συμμετείχαν στις σφαγές. Εμείς ευχαριστούμε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το Κόμμα Δημοκρατίας και Ειρήνης (BDP) για τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις που έκαναν, ζητώντας συγνώμη από μας».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κερίμο αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των Ασσυρίων στη Σουηδία. Συγκεκριμένα είπε ότι «εμείς τα τελευταία 30 χρόνια ως πρόσφυγες εδώ στη Σουηδία έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και έχουμε αποκτήσει τηλεοπτικούς σταθμούς, ποδοσφαιρικές ομάδες, έχουμε αναδείξει πολιτικούς. Αυτά που πετύχαμε σε 30 χρόνια στη Σουηδία γιατί δεν μπορέσαμε να τα πετύχουμε στα πατρογονικά μας εδάφη;». Και πρόσθεσε ότι οι Ασσύριοι έχουν χτίσει 50 εκκλησίες στη Σουηδία, όταν στην Κωνσταντινούπολη έχουν μόνο μία, ενώ η αίτηση που έχουν κάνει για να χτίσουν ακόμα μία, έχει μείνει αναπάντητη από το τουρκικό κράτος.