Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν, για δέκατη συνεχόμενη μέρα, οι αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου, όπου εκβάλλει το ποτάμι. Περισσότερα από 2.160 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο εισέρχονται στον Έβρο ακολουθώντας την καθοδική του πορεία προς το Νότο και το Δέλτα του ποταμού.
Πρόκειται για παροχές αντίστοιχες με αυτές που καταγράφηκαν το 1984 και θεωρείται φαινόμενο 30ετίας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, συμπληρώνοντας ότι η προσοχή των υπηρεσιών είναι στραμμένη στο νότιο τμήμα του νομού.
Η στάθμη του ποταμού βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού. Στο Πέταλο η στάθμη του Έβρου βρίσκεται 1,10 μ. πάνω από το όριο συναγερμού (στα 7,10 μ.) και στο Πύθιο στα 6,16 μ. (με όριο συναγερμού τα 5,70 μ.).
«Κάναμε τεχνητές παρεμβάσεις για να εκτονώσουμε το φαινόμενο, για να μην απειληθεί το χωριό Πόρος που βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού και να μην χρειαστεί να εκκενωθεί» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισαν όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον βόρειο Έβρο, σε διάφορα σημεία όπου εμφανίστηκαν διαρροές, ενώ σε όλο το μήκος του ποταμού γίνονται έλεγχοι για να μην καταγραφούν ρήξεις αναχωμάτων.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν πλημμυρίσει περίπου 110.000 στρέμματα στο σύνολο του νομού Έβρου, από το Ορμένιο μέχρι τις Φέρες.
Μέτρα στήριξης των πληγέντων ζητά ο Σάββας Αναστασιάδης
Μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ζητά ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Σε ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή αναφέρεται στις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας σε σπίτια, αποθήκες, στάβλους, αλλά και σε εποχικές καλλιέργειες (βαμβάκι, θερμοκηπιακές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών κ.ά.), και τονίζει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν για την αποκατάσταση των καταστροφών.