Μόνο όφελος μπορεί να αποκομίσει η Τουρκία από την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και την αναγνώριση του Πατριαρχείου ως «Οικουμενικού», μια και αυτό θα βελτιώσει την εικόνα της. Τουλάχιστον αυτό εκτιμά ο αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Τριάδας Βοστώνης, πατήρ Ιωάννης Χρυσαυγής.
Όπως δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο οικουμενικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου είναι μια πνευματική και θρησκευτική δικαιοδοσία, δεν είναι ούτε νομική ούτε πολιτική.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είπε, ασκεί άμεση εξουσία στις εκκλησίες στην Αυστραλία, την Ασία, τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και στη Νότια και Βόρεια Αμερική, ενώ έχει ταυτόχρονα την ευθύνη του συντονισμού των 14 αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των Εκκλησιών της Μόσχας και της Αντιόχειας. Εξάλλου «ο Οικουμενικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου είναι ιστορικός, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει και εκ των πραγμάτων».
Ο αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπογράμμισε πως η τουρκική κυβέρνηση μόνο όφελος μπορεί να αποκομίσει από την αναγνώριση της οικουμενικότητας του και από την υποστήριξη του παγκοσμίως γνωστού Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. «Το να αγνοεί (η Άγκυρα) τον τίτλο (Οικουμενικός) του Πατριάρχη είναι, σαν να επιλέγει να μην βλέπει την πραγματικότητα» πρόσθεσε.
Ο πατήρ Ιωάννης αναφέρθηκε και στην προσωπικότητα του Πατριάρχη που δίχως αμφιβολία έχει βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Πατριαρχείου.
Επιπλέον είπε, ότι μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έχει εκτιναχθεί η δημοφιλία του και η αποδοχή του από την τουρκική κοινή γνώμη. «Η τουρκική κοινή γνώμη πληροφορείται και αφομοιώνει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για τον οποίο ήταν μέχρι τώρα σε πλήρη άγνοια, δεδομένης της πλήρους αγνόησης του Πατριαρχείου από την επίσημη Παιδεία, που δεν προετοιμάζει τους Τούρκους πολίτες να αντιμετωπίσουν ιδρύματα και θεσμούς που δεν θεωρούν ότι αφορούν ή ανήκουν στην παράδοση τους» διευκρίνισε ο πατήρ Ιωάννης.