Ταξίδεψαν μέχρι την άλλη όχθη του Ατλαντικού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. «Σπίτι» τους είναι 22 ελληνικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Νομισματικό, το Επιγραφικό, το Μουσείο της Ακρόπολης και τα αρχαιολογικά μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου. Ο λόγος για περισσότερα από 540 αρχαία αντικείμενα –αλλά και κάποια προπλάσματα, εκμαγεία και αντίγραφα– που βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική για την έκθεση «Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».
Έπειτα από δύο χρόνια συνεργασίας και συνεννοήσεων ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και στον Οργανισμό Μουσείων Βόρειας Αμερικής με επίσημο εκπρόσωπο το Καναδικό Μουσείο Ιστορίας της Οτάβας, η μεγαλύτερη εκτός Ελλάδας έκθεση εγκαινιάζεται στις 12 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μόντρεαλ Point-à-Callière. Εκεί θα μείνει έως τις 26 Απριλίου 2015 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οτάβα έως τις 12 Οκτωβρίου 2015. Θα ακολουθήσει το στήσιμό της στο Field Museum του Σικάγου έως τις 10 Απριλίου 2016 και στο Μουσείο National Geographic στην Ουάσιγκτον από τις 26 Μαΐου έως τις 9 Οκτωβρίου 2016.
Η διάρθρωση της έκθεσης θα γίνει σε εννέα ενότητες με στόχο την εξοικείωση του επισκέπτη με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό:
«Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο» τιτλοφορείται η πρώτη ενότητα, που επικεντρώνεται σε έργα από τη νεολιθική εποχή στον ελλαδικό χώρο, την παρουσία των Κυκλαδιτών εμπόρων και ναυτικών, με ταφικά ευρήματα από την Αμοργό, τη Νάξο και την Πάρο, αλλά και από τον κόσμο των Μινωιτών, που θα τον αναδείξουν χάλκινα και πήλινα ειδώλια, καμαραϊκά αγγεία, πινακίδες γραμμικής γραφής Α.
«Ο Αγαμέμνων και ο κόσμος των Μυκηναίων», όπως ονομάζεται η δεύτερη ενότητα, επικεντρώνεται όχι μόνο στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν αρχικά με τον μινωικό πολιτισμό, αλλά και στους βασιλικούς λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών του 16ου αιώνα, καθώς και στα διοικητικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή στην κυρίως Ελλάδα.
Η ενότητα «Ήρωες και αριστοκράτες» διηγείται κάποια από τα γεγονότα που οδήγησαν στη μετάβαση από το ανάκτορο στην πόλη-κράτος, στις μετακινήσεις ελληνικών φύλων, στην ίδρυση αποικιών και νέων οικονομικών κέντρων.
Οι επόμενες ενότητες «Αθλητές και Ολυμπιακοί Αγώνες» και «Κούροι και Κόραι» μιλούν από μόνες τους ως προς τη θεματολογία που αναπτύσσουν, το ίδιο και η έκτη ενότητα «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», όπου περίοπτη θέση θα έχει το γλυπτό του οπλίτη «Λεωνίδα» (480-470 π. Χ) από το Μουσείο της Σπάρτης.
Στους Αθηναίους είναι αφιερωμένη η επόμενη ενότητα («Αθηναίοι και Δημοκρατία» ή «Οι Αθηναίοι και τα επιτεύγματά τους»), όπου η δομή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας τεκμηριώνεται από επιγραφές, ανάγλυφα, όστρακα οστρακισμού, δικαστικές ψήφους, νομίσματα και προπλάσματα.
Οι ενότητες 8 και 9 δίνουν έμφαση στη Μακεδονία. Έργα πλαστικής, ζωγραφικής, κοροπλαστικής, κοσμηματοτεχνίας και τορευτικής από τα αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης, Αιγών και Πέλλας, αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, χρυσά στεφάνια από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδος και άλλα σημαντικά ευρήματα πλαισιώνουν την πολύ σημαντική ενότητα «Φίλιπππος Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος».
Τέλος, η νέα εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλέξανδρου παρουσιάζεται στην τελευταία ενότητα «Αυγή ενός νέου κόσμου», όπου εκτίθενται ελληνιστικά ειδώλια από τα αρχαιολογικά μουσεία της Πέλλας και της Βέροιας.