Σε θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους της Ανατολής φορτωμένους με μύθους και θρύλους ταξιδεύει τους επισκέπτες της η έκθεση που θα φιλοξενείται έως τις 10 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
Γκραβούρες, φωτογραφίες και καρτ ποστάλ αναλαμβάνουν να ξεδιπλώσουν την ιστορία των πόλεων-λιμανιών που αναπτύχθηκαν κατά τους βυζαντινούς και μεσαιωνικούς χρόνους στον Εύξεινο Πόντο, την Κασπία και το Αιγαίο.
Η έκθεση «Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα», έχει ήδη προβληθεί –μεταξύ άλλων– στην Κωνσταντινούπολη, στην Οδησσό και στη Κωστάντζα και η παρουσίασή της στην Αθήνα γίνεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στον ΟΣΕΠ.
Κινητήρια δύναμη πίσω από την έκθεση είναι η αρχαιολόγος δρ Φλώρα Καραγιάννη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Πρόκειται για έναν φορέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού και ασχολείται αποκλειστικά με τον βυζαντινό πολιτισμό εκτός Ελλάδος.
Για να συγκεντρωθεί το υλικό που αφορά τα λιμάνια της Ανατολής συνεργάστηκαν επτά φορείς (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, μουσεία) από έξι χώρες. Δουλειά τους ήταν η τεκμηρίωση και η καταγραφή, ενώ εκτός από την έκθεση πραγματοποιήθηκαν διεθνές συνέδριο και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και εκδόθηκε ένας πολιτιστικός οδηγός.
Η δρ Φλώρα Καραγιάννη ξεναγεί τους επισκέπτες στην έκθεση (φωτ.: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών)
«Παράλληλα έχει γίνει και ένα ντοκιμαντέρ με όχημα την “ολκάδα”, το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών. Το έργο αυτό, που έχει προβληθεί σε μεγάλα αμφιθέατρα και πρόσφατα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, είναι ένα οδοιπορικό σε όλα τα λιμάνια», εξηγεί στο pontos-news η δρ Καραγιάννη. Η ίδια είναι η επιστημονική υπεύθυνη για το ντοκιμαντέρ: υπέδειξε τις περιοχές των γυρισμάτων, έγραψε τα κείμενα και αξιολόγησε επιστημονικά το αποτέλεσμα.
Μετά την παρουσίαση της Αθήνας το όλο πρότζεκτ θα αποκτήσει μία ακόμα δυναμική που ακούει στο όνομα Κύπρος. Στις 10 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο: Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στη Μεσόγειο». Στη νέα της εκδοχή θα είναι εμπλουτισμένη με λιμάνια του Αιγαίου και της Κύπρου. «Για εμάς τους αρχαιολόγους είναι οικείες οι διασυνδέσεις των λιμανιών, υπήρχε επικοινωνία και το γνωρίζουμε γιατί βρίσκουμε υλικό όπως λατρευτικά και εμπορικά αντικείμενα», λέει η Φλώρα Καραγιάννη.
Στόχος είναι η έκθεση στο μέλλον να διευρυνθεί και να ανοίξει σε όλη τη Μεσόγειο. Επόμενοι σταθμοί της θα είναι η Ιταλία και η Ισπανία.
- Η έκθεση «Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα»
θα διαρκέσει έως τις 10 Δεκεμβρίου. - Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών: Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7.