Μπορεί ο άνθρωπος να πέσει θύμα των υπολογιστών και των ρομπότ με εξελιγμένη νοημοσύνη; Εάν πιστέψει κανείς τους σεναριογράφους του Χόλυγουντ τότε περνάει δύο ώρες βλέποντας μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Όταν όμως η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται από τον διάσημο φυσικό Στίβεν Χόκινγκ τότε δεν μιλάμε για μια ακόμα σεναριακή υπερβολή.
Αν και δεν είναι ο πρώτος επιστήμονας που έχει εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, η γνώμη του Χόκινγκ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα εντός και εκτός επιστημονικής κοινότητας. Στη συνέντευξή του εξήγησε ότι οι απλοϊκές μορφές τεχνητής νοημοσύνης που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής, έχουν αποδειχτεί πολύ χρήσιμες, όμως εξέφρασε τον φόβο του για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν, αν η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργήσει κάτι που θα ξεπεράσει τις ανθρώπινες ικανότητες.
«Θα έκανε κουμάντο και θα επανασχεδίαζε τον εαυτό του (σ.σ. ένα ρομπότ), με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα. Οι άνθρωποι, που είναι περιορισμένοι από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να το ανταγωνιστούν και θα έμεναν πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικοί και μη εμφανίζονται διχασμένοι πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αρκετοί είναι πιο αισιόδοξοι και λιγότερο επιφυλακτικοί. Άλλοι πάλι συμμερίζονται τις ανησυχίες του Χόκινγκ. Ένας από αυτούς, ο Έλον Μασκ, δημιουργός της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Spaxe X, ο οποίος προ ημερών προειδοποίησε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα».