Αφορούν την Ελλάδα, προέρχονται από έναν Γερμανό αρχαιολόγο και βρέθηκαν στην Ιαπωνία. Το Μουσείο Sankonan του Πανεπιστημίου Tenri ανακοίνωσε ότι ταυτοποίησε 28 πρωτότυπα σχέδια με χειρόγραφες σημειώσεις του Ερρίκου Σλήμαν από την ανασκαφή της αρχαίας Τίρυνθας. Περιλαμβάνουν κατόψεις αρχαίων ελληνικών ευρημάτων και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να δώσουν νέα στοιχεία για μια από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές ακροπόλεις.
Τα σχέδια αγοράστηκαν γύρω στο 1960 από ένα βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων στο Λονδίνο από τον Σοζέν Νακαγιάμα, συλλέκτη και ιδρυτή του πανεπιστημίου του Tenri. Δύο από αυτά τα δώρισε ένας φίλος του στο Πολιτιστικό Κέντρο Μέσης Ανατολής που βρίσκεται στο Τόκιο. Τα υπόλοιπα 28, που ανήκουν στο πανεπιστήμιο, δόθηκαν πριν από έξι χρόνια για ανάλυση στο Μουσείο Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας της Γερμανίας. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι σημειώσεις γράφτηκαν όντως από τον Ερρίκο Σλήμαν.
Το μεγαλύτερο σχέδιο έχει διαστάσεις 49×69 εκ. Όταν ο Σλήμαν στις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έφερε στο φως την Τίρυνθα, η Γερμανίδα βοηθός του Βίλχελμ Ντέρπφελντ σχεδίασε ακριβείς κατόψεις των ευρημάτων. Εκτός από αυτές, στα πρωτότυπα σχέδια υπάρχουν αποτυπωμένα μια τοιχογραφία με ταυροκαθάψια, και πήλινα ζώα. Όλα είναι ζωγραφισμένα με μελάνι και νερομπογιές. Στο περιθώριό τους υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες από τον Σλήμαν ενόψει της έκθεσης που δημοσιεύτηκε το 1885 για την ανακάλυψη της Τίρυνθας.
Όπως γράφει η εφημερίδα Asahi Shimbun, οι υπεύθυνοι του ιαπωνικού μουσείου διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για πρωτογενές ιστορικό υλικό το οποίο μπορεί να εξηγήσει τι συνέβη κατά την ανασκαφική διαδικασία. «Στα σχέδια απεικονίζονται με εξαιρετική ακρίβεια (από άποψη κλίμακας και όχι μόνο) λείψανα και κειμήλια. Η ποιότητά τους αγγίζει το πιο προχωρημένο επίπεδο του 19ου αιώνα, περίοδος κατά την οποία η αρχαιολογία ήταν υπό ανάπτυξη», δήλωσε ο καθηγητής ελληνικής αρχαιολογίας Γιοσιγιούκι Σούτο.
Τα 28 σχέδια με τις σημειώσεις του Ερρίκου Σλήμαν θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο του 2015 στο Μουσείο Sankonan του Πανεπιστημίου Tenri.