Μήπως ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία εκείνων που συνηθίζουν κατά τους χειμερινούς μήνες να στεγνώνουν τα ρούχα μέσα στο σπίτι, και ειδικά πάνω σε θερμαντικά σώματα; Τότε μάλλον έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να περιορίσετε –ή ακόμη καλύτερα να σταματήσετε εντελώς– αυτή την επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό συνήθεια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξήχθη με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Ντένινγκ από το Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, όταν τα ρούχα στεγνώνουν πάνω σε θερμαντικά σώματα αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο κατά 30%, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει περαιτέρω άτομα με ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρό άσθμα, και επηρεάζει σταδιακά την κατάσταση της υγείας όλων των ατόμων που εκτίθενται στη συγκεκριμένη κατάσταση.
Όπως συμπληρώνει ο δρ Ντένινγκ, «μια μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά το στέγνωμα. Οι περισσότεροι εξ ημών είτε έχουμε ανοσία στους μύκητες που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας είτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις». Ωστόσο, ακόμη κι αν κάποιος δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι σίγουρο ότι ο οργανισμός του σταδιακά θα εξασθενήσει καθώς οι συνέπειες από μια τέτοια διαδικασία λειτουργούν σωρευτικά.
Ως εκ τούτου, αυτό που προτείνουν οι Βρετανοί ερευνητές είναι το στέγνωμα των ρούχων σε ανοιχτό χώρο ή σε ειδικό στεγνωτήριο. Τέλος, σε περίπτωση που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, όταν το στέγνωμα γίνεται μέσα στο σπίτι «να αποφεύγουμε το χώρο της κρεβατοκάμαρας ή του σαλονιού, φροντίζοντας να έχουμε πάντοτε ανοιχτά τα παράθυρα».