Ενημερωτικά φυλλάδια για την αντιμετώπιση του ιού του AIDS, προφυλακτικά και σηματάκια με το γνωστό κόκκινο φιογκάκι, σύμβολο για την καταπολέμηση της νόσου, μοίρασαν στην πλατεία Αριστοτέλους το πρωί της Δευτέρας 1ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρα κατά του AIDS, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», ο ΟΚΑΝΑ, οι Γιατροί του Κόσμου και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Πλήθος κόσμου, ιδιαιτέρως νέοι άνθρωποι, πλησίασαν για να ζητήσουν πληροφορίες στα περίπτερα που είχαν στηθεί σε δύο σημεία της πλατείας. Παράλληλα, δεκάδες πλακάτ σχημάτισαν το κόκκινο φιογκάκι, ενώ νέοι και νέες σήκωσαν άλλα πλακάτ, τα οποία έγραφαν σε δέκα γλώσσες «Ας τελειώνουμε με το AIDS».
«Είμαστε εδώ για να επανευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, ώστε να μην ξεχάσουμε το νόσημα. Η φετινή ήταν καλύτερη χρονιά σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα», είπε στο pontos-news.gr η γιατρός και προϊσταμένη του τμήματος Πρόληψης του τομέα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Σιδηροπούλου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού εναντίον του ιού του AIDS, στις 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιήσουν ποδηλατοδρομία από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τον Λευκό Πύργο οι «Πολύχρωμοι Ποδηλάτες». Μία ώρα μετά, εκατοντάδες αναμμένα κεριά θα σχηματίσουν το κόκκινο φιογκάκι στην πλατεία Αριστοτέλους.
Τέλος, στις 9:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace» μη κυβερνητικές οργανώσεις θα δώσουν πάρτι για τη νεολαία, με ελεύθερη είσοδο και γνωστούς dj’s, για την καταπολέμηση της νόσου.
Πάνω από 100 νέα κρούσματα πέρυσι
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα στην Ελλάδα 9.300-13.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών ζουν με τον ιό HIV.
Το 2013 δηλώθηκαν 3.531 κρούσματα AIDS, με 125 να είναι καινούρια περιστατικά. Παγκοσμίως 35,3 εκατ. άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, και από αυτούς τα 3,2 εκατ. είναι παιδιά.
Ο ιός HIV, μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία, προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, ή μέσω κοινής χρήσης με HIV οροθετικό άτομο αιχμηρών αντικειμένων (βελονών, συρίγγων, ξυραφιών κτλ.), της μετάγγισης αίματος, και από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και κατά τον τοκετό και το θηλασμό. Δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής.
Κείμενο-φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης