Τεχνητό κλίμα διχοτόμησης, προκειμένου να πετύχει επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες, την ώρα που το «Barbaros» παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, καλλιεργεί η τουρκική πλευρά. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη που παραχώρησε από το Λονδίνο ο διαπραγματευτής του ψευδοκράτους Εργκιούν Ολγκούν, στην ανταποκρίτρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολή, Ασλί Αράλ.
Αφού επισήμανε ότι πρέπει να «προβούν σε προετοιμασίες» για το ενδεχόμενο μη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε: «εάν δεν προκύπτει αποτέλεσμα από τα πενήντα χρόνια τώρα των διαπραγματεύσεων, εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κρίση όπως η σημερινή και στην κρίση αυτή ο συνομιλητής μας δεν επιδεικνύει με κανέναν τρόπο την ειλικρίνειά του, τότε και βέβαια η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αναγκαστεί να σκεφθεί μια διαφορετική επιλογή».
Ο Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ήταν η αιτία για την αποχώρηση των Ελληνοκυπρίων από τις διαπραγματεύσεις. «Ο βασικός λόγος για τον οποίο ήλθαμε στη Βρετανία είναι για να εξηγήσουμε τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης αυτής. Ήλθαμε για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη ακόμη, στο στάδιο αυτό, για την κατανομή αρμοδιοτήτων».
Για τη συνάντησή του, την περασμένη Δευτέρα, με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής είπε πως «κατά την επίσκεψή του στη “Νότια Κύπρο” συζητήθηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της μιας εκ των δύο πλευρών. Όμως η συζήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της μιας πλευράς εξυπηρετεί τη συνέχιση του status quo». Και συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, στον ΟΗΕ, «υπάρχει σαφής δήλωση ότι η κυριαρχία πηγάζει και από τις δύο πλευρές». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ολγκούν είπε: «θα διαβιβάσουμε στις βρετανικές αρχές την ενόχληση που αισθανόμαστε από μια τέτοια ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, που μπορεί να εξυπηρετήσει τη συνέχιση του status quo».
Αναφορικά με τις βρετανικές προτάσεις για εκ νέου επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση, ο Ολγκούν είπε ότι αυτό «δεν είναι επαρκές από εμάς. (…) Στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πενήντα χρόνια τώρα. Πενήντα χρόνια τώρα δεν επήλθε κανένα αποτέλεσμα. Πρέπει να δούμε πού οφείλεται αυτό. Εν προκειμένω, οι αδικημένοι είναι οι Τουρκοκύπριοι». Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής έσπευσε μάλιστα να ισχυριστεί ότι «είτε η διαδικασία είναι λάθος, είτε ο στόχος. Χωρίς να γίνει η διερεύνηση αυτή, οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν και πάλι σε αποτυχία».
Ως προς τον όρο για την επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που έθεσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (να αποσύρει η Τουρκία το «Barbaros» και να μην ξαναστείλει τα πλοία της) ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής είπε ξεκάθαρα: «Τη στιγμή που θα σταματήσετε τις εργασίες σας στην περιοχή, θα αποσυρθεί και το “Barbaros Hayrettın Pasa”. Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε ταυτόχρονα. Όμως, μην περιμένετε να σταματήσουμε μόνοι μας την εργασία μας αυτή. Επιπροσθέτως, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να αποδεχθούμε ότι μόνο αυτή έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να δεχθεί καμία προϋπόθεση. Εάν σεβαστούμε τα δικαιώματα η μια πλευρά της άλλης, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν».
Ο Ολγκούν δεν παρέλειψε και να… προειδοποιήσει για την περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό: «Καταδικάζετε την κοινότητά σας σε αδιέξοδο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, σχεδιάζοντας το μέλλον της, θα πρέπει να προετοιμάζεται για διαφορετικά σενάρια και δυνατότητες».