Τα παιδιά βλέπουν πέρα από το προφανές. Σχεδόν πάντα. Γι’ αυτό και όταν παιδιά από την Ελλάδα και την Ισπανία κλήθηκαν να ζωγραφίσουν εμπνεόμενα από τον σπουδαίο ζωγράφο Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από το θάνατο του, δημιούργησαν εντελώς καινούρια έργα ικανά να σταθούν στην πρωτότυπη έκθεση που διοργανώνει αυτή την εβδομάδα η UNESCO στο Παρίσι.
Η έκθεση με τίτλο «Ο Ελ Γκρέκο, μέσα από τα μάτια των παιδιών» φιλοξενεί περίπου 100 έργα παιδιών ηλικίας 10-12 ετών με ξυλομπογιές, νερομπογιές, λάδι ή κολάζ. Οι μικροί καλλιτέχνες προέρχονται από τα τέσσερα ελληνικά κοινοτικά σχολεία (Παρίσι, Σατνέ-Μαλαμπρί, Κρετεγί) και από το ισπανικό κολλέγιο-λύκειο (Γκ. Λόρκα – Λ. Μπουνιουέλ).
Τα Ελληνόπουλα φαίνεται να επηρεάστηκαν από τη μεταφυσική πνοή που αναδύεται από το έργο του Θεοτοκόπουλου. Ο Εσταυρωμένος, το κόκκινο της φορεσιάς του «Μεγάλου Ιεροεξεταστή», οι εξαϋλωμένες μορφές κέρδισαν τη φαντασία τους. Οι συνομήλικοί τους από την Ισπανία προχώρησαν ακόμα πιο πέρα με παραλλαγές πορτρέτων στυλ «Πικάσο», ή χρωματικές επαναλήψεις της όψης του Τολέδο στυλ «Άντι Γουόρχολ».
Η ιδέα για την πρωτότυπη ελληνοϊσπανική έκθεση προς τιμή του Ελ Γκρέκο ανήκει στην Ελληνίδα πρέσβειρα στην UNESCO Κατερίνα Δασκαλάκη, η οποία πρότεινε τη σχετική συνεργασία στον Ισπανό ομόλογό της στην UNESCO.
«Το έτος 2014 έχει ανακηρυχθεί στο Τολέδο ως έτος Ελ Γκρέκο. Σκέφθηκα ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε στην UNESCO, που είναι πολυεθνικός οργανισμός και που ευνοεί τις συνεργασίες» διευκρίνισε η πρέσβειρα, προσθέτοντας ότι «ο Γκρέκο ανήκει και στους δύο μας, Έλληνες και Ισπανούς, είναι κοινή κληρονομιά».