Φωτογραφίες που ισοδυναμούν με εισιτήρια για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, τότε που η Κωνσταντινούπολη έσφυζε από ενέργεια και εικόνες, τραβάει σε όλη τη ζωή του ο Αρά Γκιουλέρ, ο επονομαζόμενος και ως «Το Μάτι της Κωνσταντινούπολης».
Μερικές από αυτές, κάποιες ανέκδοτες, βρίσκονται ήδη στη Σεούλ της Νότιας Κορέας σε έκθεση αφιερωμένη στη μαγεία της Πόλης. Πρόκειται για 110 vintage φωτογραφίες του 86χρονου θρυλικού φωτογράφου, τις οποίες είχε εμφανίσει με τον παραδοσιακό τρόπο ο ίδιος σε σκοτεινό θάλαμο τη δεκαετία του 1950. Όπως λέει ο Γκιουλέρ, «οι εμφανίσεις έγιναν έναν ή δύο μήνες μετά τη λήψη τους και είναι πραγματικά πολύτιμες». Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Μουσείο που φέρει το όνομά του.
«Επισκέφθηκα πολλά διαφορετικά μέρη στον κόσμο και κατέγραψα αυτά που έβλεπα. Η φωτογραφική μηχανή είναι ένα πολύ καλό εργαλείο καταγραφής και μεταφέρει μια ολόκληρη εποχή στην επόμενη… Καταγράφουμε μια ζωή για τις επόμενες γενιές. Σήμερα μπορείς να μάθεις για την Πόλη από τα βιβλία μου. Όταν αρχίσαμε να φωτογραφίζουμε την Πόλη ήταν ήδη νεκρή. Ζούμε σε ένα μεγάλο πτώμα, ένα σαπισμένο κουφάρι που ονομάζεται Κωνσταντινούπολη» είπε στην εφημερίδα Hürriyet ο φωτογράφος, αναφερόμενος στο σκοπό που υπηρετεί το έργο του.
Ποιος είναι ο Αρά Γκιουλέρ
Θεωρείται κορυφαίος φωτογράφος όχι μόνο στην Τουρκία αλλά παγκοσμίως. Γεννήθηκε στην Πόλη το 1928 –μια Πόλη με ανθηρή την ελληνική κοινότητα τότε– και είναι τουρκοαρμενικής καταγωγής. Πήγε στο αρμενικό σχολείο και ασχολήθηκε με το σινεμά. Αργότερα εγκατέλειψε την 7η Τέχνη για τη δημοσιογραφία, και το 1950 προσλήφθηκε ως φωτορεπόρτερ στην εφημερίδα Yeni İstanbul. Παράλληλα σπούδασε Οικονομικά και άρχισε να δουλεύει στην Hürriyet.
Ο Αρά Γκιουλέρ
Η εμμονή του να φωτογραφίζει την καθημερινότητα της Πόλης και τους ανθρώπους της, δημιουργώντας στην ουσία ένα ντοκουμέντο, και όλα αυτά σε ασπρόμαυρο φιλμ, τον κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Άρχισε τη συνεργασία με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως τα Paris Match, Stern, Sunday Times. Μέχρι που γνώρισε τον φωτογράφο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν και τον στρατολόγησε στο φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.
Δουλειές του έχουν δημοσιευτεί στο Time, Life, Horizon, Newsweek. Έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη και έχει φωτογραφίσει από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, την Ίντιρα Γκάντι και τη Μαρία Κάλλας μέχρι τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, τον Σαλβαντόρ Νταλί και τον Πάμπλο Πικάσο.