Στην Αθήνα την περιμέναμε, στο Παρίσι θα την βρούμε. Ο λόγος για την τρόικα, που αναμένει αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται πλέον για τον επώδυνο συμβιβασμό, που θα περιέχει και νέα μέτρα και περικοπές (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και όπου αλλού χρειασθεί), ξεχνώντας κόκκινες γραμμές και αμετακίνητες θέσεις. Ήδη οι δανειστές έχουν πάρει με e-mail τις ελληνικές προτάσεις, που στην ουσία περιέχουν μέτρα περίπου 2 δισ. από 2,5 που ζητούσε η τρόικα.
Την ατζέντα της αυριανής συνάντησης στο Παρίσι θα συζητήσουν απόψε στις 18:00 στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Προκειμένου να αποφύγει ένα «κραχ» στις σχέσεις της με την τρόικα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες ώστε να πειστούν οι δανειστές και να επιστρέψουν έστω και για λίγα 24ωρα στην Αθήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη για άλλη μια φορά οι κόκκινες γραμμές ξεθώριασαν, για να πάρει η κυβέρνηση όχι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά έστω και μια δήλωση προόδου που θα της δώσει ανάσα – τουλάχιστον επικοινωνιακά.
Κρίσιμες διαβουλεύσεις με ανοιχτά μέτωπα
Το σαββατοκύριακο το Μαξίμου πήρε «φωτιά» τόσο από τις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο όσο και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με ξένους ηγέτες αλλά και με παράγοντες της ΕΕ που επηρεάζουν τους τροϊκανούς.
Ήδη αποφασίστηκε αλλαγή πορείας ώστε να πιεστούν οι δανειστές να κλείσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε όλα πιο πίσω και η νέα συμφωνία να αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. «Ναι» ή «όχι» στην όποια συμφωνία επιτευχθεί θα κληθούν να πουν οι βουλευτές με κίνδυνο να μη βρεθούν οι 180 για εκλογή Προέδρου και να πάμε σε πρόωρες εκλογές.
Η συνεδρίαση του EURO Working Group της ερχόμενης Πέμπτης θα δείξει το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα φανεί εάν απέδωσαν οι κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά. Ο μεγάλος φόβος ακούει στο όνομα «τράπεζες», μια και ένα κόλλημα των διαδικασιών αναμένεται να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε οδυνηρές για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσεις.
Να σημειώσουμε ότι το ΔΝΤ, που έχει γίνει ο πιο δύσκολος «αντίπαλος» μια και κρατά… μανιάτικο ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόωρα την αποχώρησή του, από την Τετάρτη θα βρίσκεται σε εορταστική διάθεση μια και θα υπολειτουργεί λόγω της εορτής των Ευχαριστιών!
Η κυβέρνηση πάντως πιστεύει ότι μπορεί να συμφωνηθεί να επιστρέψει η τρόικα την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα, πιθανόν μόλις για μια-δυο μέρες, και να φύγει πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού (ξεκινά την Τετάρτη και ψηφίζεται την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου). Έτσι θα καταστεί εφικτό να έχει ετοιμαστεί η έκθεση αξιολόγησης, ή έστω μια δήλωση προόδου που να δείχνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, έως τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου.
Έτσι θα ξεκλειδώσει και η διαδικασία για τη συμφωνία μιας «νέας σχέσης», ώστε να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου. Η όποια συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από δέκα εθνικά κοινοβούλια πριν αυτά κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ή αμέσως μετά, τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.
Η αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης γίνεται σε ρευστό κλίμα παρά την κρισιμότητά της έναντι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η σύγκρουση Βενιζέλου-Παπανδρέου, οι επιθέσεις βουλευτών της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ έχουν δημιουργήσει σκηνικό κρίσης και έντασης στην συγκυβέρνηση, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εάν οι συνομιλίες με την τρόικα οδηγηθούν σε αδιέξοδο ή αν χρειαστούν νέα μέτρα που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.