Ο αγαπημένος Οβελίξ στρέφεται στο κουκλίστικο, μικροσκοπικό σκυλί του τον Ιντεφίξ, και δείχνοντάς τον δηλώνει αποφασιστικά στον Αστερίξ: Θα μαθίζ’ ατον να χορεύ’ και το κότσαρι!
Ο Ιντεφίξ θα μάθει να χορεύει κότσαρι! Και αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα του απολαυστικού βίντεο που έφτιαξε η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, και αυτό είναι εφικτό!
Αντί κοινότοπων προσκλήσεων η ΕΠΟΝΑ δημιούργησε ένα βίντεο προσαρμόζοντας τους διαλόγους ώστε να γνωστοποιήσει την εκδήλωσή της στις 29 Νοεμβρίου στο Περιστέρι. Το Αντάμωμάν της θα έχει έτσι σίγουρη επιτυχία. Αφού η Κλεοπάτρα έχει αποφασίσει να κάνει ποντιακή γιορτή στην Αλεξάνδρεια…
Στη βάση της σύλληψης και της υλοποίησης της ιδέας για το βίντεο-κόμικ βρίσκεται ένα μείζον ζητούμενο της ΕΠΟΝΑ, όπως προκύπτει από τη συζήτηση του pontos-news.gr με τον πρόεδρό της Αλέξανδρο Ευφραιμίδη: «να δραστηριοποιηθούν όλα τα μέλη μας, όλη η ομάδα, και να βγάλει τη ζωντάνια της!». Τι καλύτερο για αρχή;
Φεύγοντας από τα τετριμμένα, μια απλή αφίσα και μια ανακοίνωση, η ΕΠΟΝΑ ήδη από το 2010 δημιουργεί τηλεοπτικό προϊόν. Πρώτα το σκιτσάκι τρέιλερ «Ο Δεξάμενος», μετά το «Χαράτσ’ αντάμωμα» ένα μικρού μήκους φιλμάκι εμπνευσμένο από το παρανοϊκό χαράτσι, ύστερα ένα βίντεο που αναδεικνύει τα αφιερώματα που κάνει κάθε χρόνο η ΕΠΟΝΑ σε προσωπικότητες του Πόντου. Και μετά ο Αστερίξ.
«Στην κουβέντα που κάναμε με όλη την ομάδα της ΕΠΟΝΑ έπεσε η ιδέα να μεταγλωττίσουμε φέτος κινούμενο σχέδιο και η Βερόνικα Λαχανά που κάνει ερασιτεχνικά μεταγλωττίσεις ανέλαβε να γράψει το σενάριο», μας λέει ο Αλέξανδρος Ευφραιμίδης. Επέλεξαν λοιπόν ένα επτάλεπτο από τον Αστερίξ που ταίριαζε ως εικόνα, και πάνω του δούλεψε η Βερόνικα το σενάριο.
Κάνοντας ένα άλμα πάμε στο τέλος, όταν έγινε η ηχογράφηση από τον Κώστα Φουλίδη και τον Νίκο Πετρίδη εθελοντικά. Μέχρι πρότινος τη δουλειά την έκανε ο Γιάννης Χατζηελευθερίου, πρώην (λόγω ηλικίας) μέλος της ΕΠΟΝΑ, όμως «στόχος παραμένει η δουλειά να συνεχίσει να γίνεται από μέλη της ΕΠΟΝΑ, γιατί θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως η νεολαία μας μπορεί και χρησιμοποιεί τα νέα μέσα τεχνολογίας αλλά πάντα διατηρώντας την παράδοση», λέει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος Α. Ευφραιμίδης. «Η μορφή της παράδοσης εδώ είναι η γλώσσα. Και θέλουμε ο μικρός που δεν πολυκαταλαβαίνει την ποντιακή να ρωτήσει τον παππού για να μάθει». Ή ο μεγαλύτερος να σπεύσει σε ένα ποντιακό λεξικό για να βρει τη λέξη που τον ενδιαφέρει.
Η μεταφορά και προσαρμογή του κειμένου της πρωτότυπης πρόσκλησης της ΕΠΟΝΑ στην ποντιακή διάλεκτο ανήκει στον λυράρη και δάσκαλο της ποντιακής Ηλία Υφαντίδη. Ο οποίος, όπως μας λέει, «με πολλή χαρά και ενθουσιασμό» ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΕΠΟΝΑ αναγνωρίζοντας την καλή δουλειά που κάνουν οι νέοι της. Πήρε το κείμενο, το δούλεψε, το εμπλούτισε και το παρέδωσε στα παιδιά προκειμένου να το μελετήσουν και να παίξουν τους ρόλους. Ο ίδιος κράτησε για τον εαυτό του τον καλύτερο. Αυτόν του δρυΐδη Πανοραμίξ! Ή μήπως όχι;
«Μα γιατί μου δίνετε το ρόλο του γέρου;» ρώτησε ο Ηλίας τα παιδιά της ΕΠΟΝΑ. «Λόγω ηλικίας;» «Όχι, στον δίνουμε γιατί είσαι ο πιο σοφός!». Τη στιχομυθία αποκάλυψε στο pontos-news.gr ο Η. Υφαντίδης γελώντας και μεταφέροντας την ωραία ατμόσφαιρα που επικράτησε στο όλο εγχείρημα.
Η δουλειά έγινε σε σύντομο διάστημα αλλά έγινε καλά. Αξιοθαύμαστο μάλιστα είναι ότι οι πρωταγωνιστές της μεταγλώττισης, όλοι μέλη της ΕΠΟΝΑ, στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μιλούν την ποντιακή στην καθημερινή τους ζωή. «Αλλά την καταλαβαίνουν και κυρίως την νιώθουν», μας είπε ο Ηλίας που ανέλαβε να τους διδάξει την εκφορά της ποντιακής διαλέκτου.
Ο εμπλουτισμός του… γαλατικού κειμένου όμως δεν θα μπορούσε να μην περιέχει αναφορές και στην ίδια την ΕΠΟΝΑ, πλην της εκδήλωσής της. Εξαιρετικό δείγμα το τετράστιχο που σκάρωσε ο Υφαντίδης:
Τη ΕΠΟΝΑς τα έργατα
σκουντούλαν ’ς σην καρδίαν
αναστορούν οι παλαιοί
μαθάν’νε τα παιδία.
Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα όλης της δουλειάς της ΕΠΟΝΑ, πώς να μην βάλουμε στο πρόγραμμά μας το αντάμωμάν τους στις 29 Νοεμβρίου στο Περιστέρι;