Είναι η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς αν και δεν πρόκειται για μεταδοτική λοιμώδη νόσο. Ο σακχαρώδης διαβήτης, ή αλλιώς η μάστιγα του αιώνα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα αφορά μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους.
Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Πολλά δημόσια κτίρια σε όλο τον κόσμο «βάφονται» μπλε σε δράσεις αφύπνισης που διοργανώνουν Διαβητολογικές Εταιρείες. Φέτος για μία ακόμα χρονιά ο Λευκός Πύργος (φωτογραφία) και για πρώτη φορά οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου της νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη θα «ντυθούν» στα μπλε από τις 18:00 έως τις 24:00.
Αν και η νόσος δεν θεραπεύεται, εντούτοις αντιμετωπίζεται θεραπευτικά. Η έγκαιρη διάγνωση με συχνές εξετάσεις αίματος και η σωστή ρύθμιση σακχάρου, χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης, μπορεί να προλάβει επιπλοκές που αφορούν τα μάτια, τα νεφρά και τα πόδια.
«Ο διαβήτης είναι η πρώτη αιτία ακρωτηριασμού στα κάτω άκρα. Ένα εκατομμύριο διαβητικοί ασθενείς ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Είναι επίσης η πρώτη αιτία για ένταξη στον τεχνητό νεφρό και η πρώτη αιτία τύφλωσης», ανέφερε σε εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη ο Χρήστος Μανές, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού. Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα υπάρχουν νεότερα φάρμακα, όπως οι ινσουλίνες που μπορούν να ρίξουν το σάκχαρο χωρίς υπογλυκαιμίες. «Αυτό ήταν ακατόρθωτο τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε.
Ποια σημάδια είναι ανησυχητικά
Πολυουρία, συχνή δίψα, ακόρεστη πείνα, απώλεια βάρους, κόπωση και αλλαγές στην όραση αποτελούν τα πιο συχνά σημάδια ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από διαβήτη. Κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.
Μέχρι πρόσφατα ο διαβήτης Τύπου 1 ήταν «προνόμιο» των ενηλίκων. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όμως, δείχνουν ότι πλέον πολλά παιδιά πάσχουν από αυτόν και είναι αναγκασμένα να κάνουν χρήση ινσουλίνης καθημερινά. Για τον διαβήτη Τύπου 1 δεν υπάρχουν ακόμα εξηγήσεις για το λόγο που προκαλείται, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης.
Πιο συχνός είναι ο διαβήτης Τύπου 2 από τον οποίο πάσχει το 90% του πληθυσμού και σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος και την κακή φυσική κατάσταση. Τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα, με αποτέλεσμα η διάγνωση της ασθένειας να γίνεται αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έχουν ήδη προκύψει οι επιπλοκές.
Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής ίσον πρόληψη
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής του μπορεί κάποιος να προλάβει ή και να καθυστερήσει την εμφάνιση διαβήτη Τύπου 2:
- Αν έχει σωματικό βάρος ακριβώς στο κανονικό και να το διατηρεί σε αυτό το επίπεδο.
- Αν είναι σωματικά δραστήριος. Χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα τακτικής και ήπιας έντασης άσκηση την ημέρα. Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα βάρους, τότε η σωματική άσκηση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης έντασης.
- Αν ακολουθεί ένα υγιεινό διαιτολόγιο που θα περιλαμβάνει τρεις με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και θα ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένου λίπους.
- Αν μειώσει ή (καλύτερα) κόψει εντελώς το τσιγάρο.