«CSI Αμφίπολη». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο νέος τίτλος της ανασκαφής των ανασκαφών που από χθες έχει αναστατώσει εκ νέου την επιστημονική κοινότητα και έχει δώσει τροφή στους σεναριολόγους.
Η ανθρωπολογική και οστεολογική μελέτη του σκελετού δεν παραπέμπει μόνο στη γνωστή αμερικανική σειρά εγκληματολογίας. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να πάρουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τη μελέτη DNA υπολογίζεται στους τρεις έως τέσσερις μήνες, γεγονός που ξυπνάει τους… ντετέκτιβ της αρχαιολογικής κοινότητας που προσπαθούν, βάσει των πηγών, να μαντέψουν την ταυτότητα του νεκρού.
Κατερίνα Περιστέρη: Είναι Μακεδόνας στρατηγός
Η ανασκαφέας της Αμφίπολης ήταν η πρώτη που έριξε νερό στο μύλο της σεναριολογίας. Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου η Κατερίνα Περιστέρη δήλωσε ότι πρόκειται για Μακεδόνα στρατηγό, απορρίπτοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να έχει βρει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, θεωρεί βέβαιο ότι μιλάμε για νεκρό γένους αρσενικού. «Ένα λιοντάρι δεν θα το έβαζαν για μια γυναίκα», είπε χαρακτηριστικά.
Άντριου Τσαγκ: Κατά 90% είναι η Ολυμπιάδα
Σε αντίθεση με την Κατερίνα Περιστέρη, ο διάσημος Βρετανός αιγυπτιολόγος, και συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι πεπεισμένος ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται η Ολυμπιάδα. Μιλώντας στον Alpha εξήγησε ότι βασίζει την υπόθεσή του στο γεγονός ότι η ταφή θα πρέπει να έγινε βιαστικά. «Η μοναδική που γνωρίζουμε ότι δεν είχε κανονική ταφή ήταν η Ολυμπιάδα. Πιθανόν ο Κάσσανδρος κανόνισε αυτή την πολύ λιτή ταφή», εξηγεί ο Άντριου Τσανγκ.
Τασούλας: Δεν αποκλείω να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος
Αν και δεν το ανέφερε ευθέως, μιλώντας το πρωί στο Mega ο υπουργός Πολιτισμού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο επιφανής νεκρός να είναι ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος. «Η ανθρωπολογική μελέτη θα δώσει απαντήσεις», ήταν η απάντηση στην ερώτηση αν επιμένει στην άποψη που είχε διατυπώσει προ καιρού ότι αποκλείεται να έχει ανακαλυφθεί ο τάφος του μεγάλου στρατηλάτη.
Ντόροθι Κινγκ: Μέγας Αλέξανδρος ή Ηφαιστίωνας
Ήταν από τις πρώτες που με δημοσιεύσεις της στο Twitter έσπευσε να τοποθετηθεί για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης. Η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, αφού εξήγησε ότι στην αρχαία Μακεδονία η καύση –και όχι η ταφή– ήταν ο κανόνας, επισήμανε ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύτηκαν προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα: ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας.
Πέτρος Θέμελης: Δεν βρέθηκε ο επίσημος νεκρός
Την ανατρεπτική άποψη ότι στην Αμφίπολη δεν βρέθηκε ο νεκρός του τύμβου διατύπωσε μιλώντας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης. Στην γραμμή της Ντόροθι Κινγκ, υποστηρίζει ότι βασικό στοιχείο του αφηρωισμού ήταν η καύση. «Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θαμμένος με ολόκληρο σκελετό», σημειώνει. Μιας και όλοι οι σκελετοί που έχουν βρεθεί έως σήμερα ήταν καμένοι, ο Πέτρος Θέμελης εκτιμά ότι ο νεκρός που εντοπίστηκε ήταν επιφανής, αλλά όχι το πρόσωπο για χάρη του οποίου φτιάχτηκε ο μεγαλοπρεπής τύμβος.