Είναι το επιστημονικό θέμα των τελευταίων μηνών. Η Αμφίπολη, και η ανασκαφή της, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όσων αγαπούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, δεν θα μπορούσε να λείπει από το διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται στο Τουρκμενιστάν και έχει ως θέμα την μελέτη της μουσειακής αρχειοθέτησης και των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Τις εργασίες του συνεδρίου που φιλοξενείται στην πρωτεύουσα, Ασγκαμπάτ, χαιρέτισε ο πρόεδρος της χώρας Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ.
«Πολλές ήταν οι αναφορές στη συμβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής», μεταδίδει ο συνεργάτης του pontos-news Βασίλης Τσενκελίδης που με την ιδιότητα του ιστορικού παρακολουθεί τις εργασίες του συνεδρίου.
Οι σύνεδροι που ξεναγήθηκαν στο Εθνικό Μουσείο του Τουρκμενιστάν είδαν και άφθονα ελληνικά ευρήματα από την περιοχή, τα περισσότερα ελληνικής περιόδου. «Εδώ ο σεβασμός στον Μέγα Αλέξανδρο είναι μεγάλος», λέει ο Βασίλης Τσενκελίδης.
Κεφάλι με κράνος στο Εθνικό Μουσείο του Τουρκμενιστάν (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
Μεγάλη είναι η εκτίμηση και στο πρόσωπο του Βασίλη Σαρηγιαννίδη. Ο Πόντιος αρχαιολόγος που γεννήθηκε στη Τασκένδη ήταν σύγχρονος του Ανδρόνικου και είχε αφιερώσει τη ζωή του στην αναζήτηση του δρόμου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στους χαμένους πολιτισμούς του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν. «Το επιστημονικό του έργο έχει αναδείξει την ιστορία του Τουρκμενιστάν στο εξωτερικό», σημειώνουν οι ιστορικοί που συμμετέχουν στο συνέδριο.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται στις 14 Νοεμβρίου.