Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν χθες
την προσεδάφιση του μικρού ρομπότ Φίλαι στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι.
Έναν κομήτη τον οποίον… κυνηγούσε για δέκα χρόνια πριν τελικά μπορέσει να τον προσεγγίσει και να κολλήσει επάνω του.
To βίντεο με την δεκαετή πορεία καταδίωξης
Ωστόσο η ανείπωτη χαρά που σκόρπισε χθες στους υπεύθυνους της αποστολής Rosetta αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, η ιστορική προσεδάφιση έχει δώσει τη θέση της στην ανησυχία για την κατάσταση του οχήματος.
Τα πρώτα στοιχεία που έχουν ληφθεί δείχνουν ότι ίσως το Φίλαι δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας το σύνολο της αποστολής του για συλλογή δειγμάτων του εδάφους.
Σύμφωνα με τον Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνο για το μικρό ρομπότ στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, οι διακυμάνσεις στα σήματα που εξέπεμψε δείχνουν ότι είτε προσεδαφίστηκε σε αμμώδη περιοχή, είτε αναπήδησε μαλακά στην επιφάνεια του κομήτη πριν ακουμπήσει μια δεύτερη φορά.
Το χρονικό της προσεδάφισης
«Η κακή είδηση είναι ότι, όπως φαίνεται, τα άγκιστρά του δεν λειτούργησαν και δεν έχει γαντζωθεί στην επιφάνεια. Εάν το ρομπότ δεν είναι καλά στερεωμένο στο έδαφος, αυτό θα διαταράξει ορισμένα όργανα», είπε ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του σχεδίου στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Σπουδών της Τουλούζης.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων έχει προγραμματίσει για τις 15.00 συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα δοθούν λεπτομέρειες για την κατάσταση του ρομπότ, που στη Γη ζυγίζει 100 κιλά αλλά στο διάστημα έχει απειροελάχιστο βάρος.