Περίσσεψαν τα χαμόγελα στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο μουσείο της Αμφίπολης προκειμένου να ανακοινωθούν τα νέα ευρήματα της ανασκαφής στον τύμβο Καστά.
Ο τρίτος θάλαμος μπορεί τελικά να μην οδηγεί σε κάποιον τέταρτο θάλαμο –όπως είχαν υποθέσει οι αρχαιολόγοι– κρύβει, όμως, κάτι μεγαλύτερο: ίσως μας αποκαλύψει ποιος είναι ο επιφανής νεκρός της Αμφίπολης.
Η ανασκαφή «μίλησε», λοιπόν, αφού σε βάθος 1,60 μ. από τους σωζόμενους λίθους του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος κατασκευασμένος από πωρόλιθους! Εντός αλλά και εκτός από αυτόν εντοπίστηκε και ανθρώπινος σκελετός.
Σκίτσο του τρίτου θαλάμου. Από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα έχει ύψος 8,90 μ. (πηγή: ΥΠΠΟΑ)
Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκος 3,23 μ., πλάτος 1,56 μ. και σωζόμενο ύψος 1 μ. Ωστόσο, ορθοστάτες που εντοπίστηκαν από την ανωδομή του, επιτρέπουν στην ανασκαφική ομάδα να υποθέσει ότι το ύψος του τάφου έφτανε τουλάχιστον το 1,80 μ.
Εντός του τάφου είχε δημιουργηθεί μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54 μ. και μήκους 2,35 μ. Εκεί βρισκόταν τοποθετημένο ξύλινο φέρετρο. Κατά την ανασκαφή εντοπίστηκαν διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου.
Διακοσμητικά στοιχεία που ανήκουν στο φέτετρο (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90 μ.
«Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος», είπαν Άννα Παναγιωταρέα και Λίνα Μενδώνη στους δημοσιογράφους.
Η υπόθεση αυτή βασίζεται στη μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών που έχει το ταφικό συγκρότημα. «Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη», σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού.
Αυτήν τη στιγμή, εκτός από την ανασκαφή που είναι σε εξέλιξη εντός του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη που βρίσκονται στην γύρω περιοχή εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι.
Πριν από λίγες ημέρες, όταν και αποσύρθηκαν τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης.
Η Κερκίνη κρύβει πολλά μέρη από τον περίβολο του τύμβου της Αμφίπολης (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
Τις επόμενες μέρες προβλέπεται να ολοκληρωθεί το κοσκίνισμα των χωμάτων, να ολοκληρωθούν οι υποστυλωτικές εργασίες και να συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης μέσα στο μνημείο. Παράλληλα, στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης θα γίνει συντήρηση των ευρημάτων.