Ημερίδα με θέμα «Οι εθνικισμοί και οι γενοκτονίες ως μέσο διαμόρφωσης των σύγχρονων κρατών – Προσέγγιση στην ιστορική εμπειρία της Ανατολής» διοργανώθηκε το σαββατοκύριακο στην Αστική Σχολή Κατερίνης από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας. Αφορμή η συμπλήρωση 100 χρόνων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην ημερίδα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Μικρασιατική Καταστροφή και στα τεράστια προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά) που δημιούργησε ο διωγμός των προσφύγων.
Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης μίλησε για τις κεμαλικές διώξεις και τη Γενοκτονία εκ μέρους των Νεότουρκων και έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάλυση της στάσης των Μεγάλων Δυνάμεων. Αναφέρθηκε επίσης στις ανθούσες κοινότητες των Ποντίων και του μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά και στη στάση της Σοβιετικής Ένωσης και τις σταλινικές διώξεις.
Ο Στέργιος Θεοδωρίδης ανέλυσε το ρόλο της μνήμης της ποντιακής Γενοκτονίας στην ιστορία ενώ ο Αντώνης Κάλφας μίλησε για τη σημαντική βιβλιογραφία που παράγεται στην Πιερία από το 1965 (αφηγήσεις, απομνημονεύματα και μαρτυρίες) οι οποίες επιτρέπουν να αντιληφθούμε τόσο τη σχεδιασμένη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας και του Πόντου όσο και τις δυσκολίες εγκατάστασης, το ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.
Σε σημείωμά του με αφορμή την εκδήλωση, ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας τονίζει ότι η συγκρότηση της ιστορικής μνήμης είναι μια διαδικασία που απασχολεί τεκμηριωμένα τον πολιτικό και ιστορικό λόγο της σύγχρονης Αριστεράς και ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων είναι καθήκον και πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, εκ μέρους της Ένωσης Ποντίων Πιερίας παραβρέθηκε ο Δημήτρης Προκοπίδης, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιες συζητήσεις έπρεπε να γίνονται από χρόνια στο χώρο της Αριστεράς, αναδεικνύοντας ως «παρεξήγηση» την ταύτιση του πατριωτισμού με τον εθνικισμό. Παρών και ο πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» Άρης Κασιμίδης, ο οποίος επισήμανε ότι η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σπάει τα ταμπού των επετειακών εκδηλώσεων και αναπτύσσει έναν ευρύτερο προβληματισμό. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να καλλιεργηθεί «υγιής εθνική συνείδηση».