Είναι διάσημος για το ζωγραφικό του μεγαλείο και την καλλιτεχνική του ιδιοφυΐα. Έσπασε τα ακαδημαϊκά εικαστικά στεγανά της εποχής του και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στις σελίδες της Τέχνης.
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Κρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της ισπανικής αναγέννησης, επιστρέφει στην Ελλάδα σε ένα αφιέρωμα που εντάσσεται στον εορτασμό των 400 ετών από τον θάνατό του.
Η πολυαναμενόμενη έκθεση με τίτλο «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» εγκαινιάζεται αύριο στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς από τη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία.
«Είναι μια έκθεση η οποία αναμφίβολα αξίζει λίγο από την ζωή μας», λέει ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και «ψυχή» του εγχειρήματος Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος έχει αφιερωθεί στην μελέτη του Ελ Γκρέκο.
Οι άνθρωποι του Ελ Γκρέκο
Η παρουσίαση εστιάζει στους διανοούμενους, συλλέκτες και πάτρωνες που αποτελούσαν τον προσωπικό κύκλο του Θεοτοκόπουλου. Άνθρωποι που τον ενέπνευσαν και τον στήριξαν σε όλη την φάση της δημιουργικής τους πορείας.
Τα περισσότερα από τα χειρόγραφα που εκτίθενται στο Μπενάκη τα διάλεξε ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Ρίτσαρντ Κέιγκαν. Μεταξύ αυτών και το τελευταίο κείμενο του μεγάλου ζωγράφου με το οποίο εξουσιοδοτεί τον Χόρχε Μανουέλ να συντάξει την διαθήκη του στις 31 Μαρτίου 1614. Η τρεμουλιαστή υπογραφή του μαρτυρεί πως ήταν σοβαρά άρρωστος.
«Είχαμε άγχος αν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στον εορτασμό αφού από οικονομικής άποψης τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα» επεσήμανε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τα περιορισμένα οικονομικά του Μπενάκη ήταν και ο λόγος που δεν ζητήθηκε κανένα έργο από τα αμερικανικά μουσεία αφού το κόστος μεταφοράς τους είναι απαγορευτικό.
«Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» η πρώτη από μία σειρά εκθέσεων για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Στις 21 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται επίσης στο Μπενάκη η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», που αποτελεί κοινή δράση με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί διεθνές επιστημονικό συνέδριο.