Μπορεί οι σχέσεις με την Τουρκία να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τη μετά Ίμια εποχή, αλλά φαίνεται να απορρίπτονται οι σκέψεις για ματαίωση του Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Το 3ο Συμβούλιο είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Εκεί αναμένεται να έχουμε και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτά όλα βέβαια εάν δεν επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις, μια και η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να σταματήσει τις προκλήσεις.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν η συμφωνία για σύγκληση του λεγόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας περιλαμβάνει και τη σιωπηρή συμφωνία για αποχή από ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το κλίμα και να κλιμακώσουν την ένταση, όπως οι πλόες τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί αν η Άγκυρα δεσμεύθηκε να αναστείλει τις σεισμογραφικές έρευνες του «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η κοινή συνεδρίαση του ελληνικού και του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου.
Ένα ακόμη ερώτημα είναι τι περιεχόμενο θα μπορούσαν να έχουν οι συνομιλίες που προγραμματίζονται για το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου, όταν η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι έχει αποδεσμεύσει κανόνες εμπλοκής στους κυβερνήτες των τουρκικών πολεμικών πλοίων που κινούνται στα ανοιχτά της Κύπρου. Εκτός βέβαια εάν στο τηλεφώνημα Σαμαρά-Νταβούτογλου συμφωνήθηκε κάποιο μορατόριουμ για εκείνες τις ημέρες.
Τέλος, είναι άγνωστο εάν μέσα σε αυτό το κλίμα μπορούν να υπογραφούν συμφωνίες στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και εάν γίνει διάλογος που θα ακουμπήσει τα θέματα που «καίνε».