Ψηφιδωτά μοναδικής ομορφιάς ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην αρχαία ελληνική πόλη Ζεύγμα στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Πρόκειται για έργα του 2ου μ.Χ αιώνα, τα οποία απεικονίζουν τις Μούσες και τον Ωκεανό. Στο ψηφιδωτό με τις Μούσες, το όνομα της καθεμιάς είναι γραμμένο στα ελληνικά, τη διεθνή γλώσσα εκείνης της εποχής. Εξάλλου το Ζεύγμα είναι πόλη των ελληνιστικών χρόνων και ιδρύθηκε από τον Μακεδόνα στρατηγό Σέλευκο Νικάτωρ, περίπου το 300 μ.Χ.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το ψηφιδωτό με τις εννέα Μούσες βρισκόταν σε μεγάλο δωμάτιο του σπιτιού που οι αρχαιολόγοι έχουν ονομάσει «Οίκο των Μουσών». Στο κέντρο απεικονίζεται η Καλλιόπη, η μεγαλύτερη και ευγενέστερη από τις 9 Μούσες, προστάτιδα της Επικής Ποίησης και της Ρητορικής και όλων των Καλών Τεχνών. Περιφερειακά βρίσκονται οι αδερφές της.
Στο δεύτερο ψηφιδωτό απεικονίζεται ο Ωκεανός και η Τιθύ. Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν πως σε αυτό το κομψοτέχνημα έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά κατασκευασμένες γυάλινες ψηφίδες.
Κατά την παρουσίαση των ευρημάτων, οι αρχαιολόγοι έκαναν λόγο για «ρωμαϊκά» ψηφιδωτά στο Ζεύγμα που είναι κατά το 80% βυθισμένο σε τεχνητή λίμνη, στο φράγμα Μπιρετσίκ. Όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, στο Ζεύγμα υπήρχαν 2.000-3.000 σπίτια, εκ των οποίων τα 25 παραμένουν κάτω από το νερό.