Του Νίκου Ελευθερόγλου
Συνεχίζει να τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης η τρόικα. Σύμφωνα με διαρροές που έγιναν από το Μαξίμου, στα χέρια του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη βρίσκεται επιστολή των δανειστών με την οποία ζητείται να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις!
Εάν δεν πρόκειται για ένα ακόμη τέχνασμα της τρόικας ώστε να διατηρηθεί η ρύθμιση αλλά αφού πάρουν πρώτα κάτι άλλο, τότε τα πράγματα θα είναι οριακά για την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Κι αυτό γιατί σε συνδυασμό με τα όσα ειπώθηκαν στο Eurogroup, αλλά και στη συνέχεια από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η τρόικα φαίνεται αποφασισμένη να μην δώσει τον απαραίτητο για την κυβέρνηση πολιτικό χρόνο.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει κλίμα έντασης και εκνευρισμού στο Μαξίμου, που πιστεύει ότι οι δανειστές βάζουν σκόπιμα τρικλοποδιές κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν ότι με το πολιτικό κλίμα που υπάρχει δεν αφήνουν πολλές επιλογές στον Αντώνη Σαμαρά. Ήδη συνεργάτες του πρωθυπουργού ζητούν από τον Σαμαρά να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ακόμη και με διάγγελμα, ώστε να μην αφήσει τα προβλήματα να σέρνονται.
Από τη μεριά τους οι Βρυξέλλες δείχνουν μόνο αριθμούς και τονίζουν ότι δεν εμπλέκονται στα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια στην Ελλάδα, επιμένοντας στην εφαρμογή όσων είχαν συμφωνηθεί μέχρι το τελευταίο Eurogroup. Η τρόικα εκτιμά ότι με τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα –ήδη υπάρχον– δημοσιονομικό κενό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Η τρόικα αναφέρεται στο νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.