Ο Άτμαν Σάμπρι είναι πρόεδρος του Ασσυριακού Ερευνητικού Κέντρου Γενοκτονίας (Assyrian Genocide Research Center), του Seyfo Center. Γεννήθηκε στην Τουρκία αλλά έχει σουηδική υπηκοότητα. Τον απέβαλαν από το Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη αλλά πήρε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά στη Σουηδία, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Γενοκτονίες στο Λονδίνο και την Ιταλία και σήμερα ολοκληρώνει το διδακτορικό του για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων στις ΗΠΑ.
Μιλήσαμε μαζί του στα γραφεία του pontos-news.gr όταν ήρθε στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Μνημείου Ασσυριακής Γενοκτονίας.
Κ. Σάμπρι πείτε αρχικά σε όσους το αγνοούν τι είναι το Seyfo Center:
Seyfo στα ασσυριακά σημαίνει σπαθί. Και τους προγόνους μας που κατοικούσαν στα νότια της Τουρκίας, στις περιοχές Semele, Urmia, Hakkari, Soreya, Al-Anfal, Van, Tur, Abdin, Omid, Arbo και σε όλη την ασσυριακή γη όταν έγινε η Γενοκτονία το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους σκότωσαν με seyfo, με σπαθί.
Το Seyfo από τη Σουηδία απλώνεται σε όλο τον κόσμο…
Το Seyfo είναι ένα διεθνές κέντρο αφιερωμένο στην έρευνα και την τεκμηρίωση των σύγχρονων ζητημάτων που σχετίζονται με την ιστορία, την πολιτική, την κοινωνία και τον πολιτισμό των Ασσυρίων σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 2004 με έδρα τη Σουηδία, αλλά έχουμε αρκετά παραρτήματα στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελβετία και εφέτος αποκτήσαμε δύο νέα παραρτήματα στο Λος Άντζελες και την Αριζόνα. Επίσης έχουμε αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα σχετικά με τη Γενοκτονία στην Αυστραλία και τον Καναδά.
Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες μαζί…
Αποστολή μας είναι να ασκήσουμε πιέσεις και να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τη Γενοκτονία των Ασσυρίων. Επίσης να αναγκάσουμε την Τουρκία να ομολογήσει και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων. Έχω τονίσει επανειλημμένα πως η Γενοκτονία δεν ήταν μόνο εναντίων των Αρμενίων. Στόχος ήταν όλοι οι χριστιανοί: Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες.
Τι απέγιναν τα 4,5 εκατ. των χριστιανών;
Είναι η τέταρτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα κι έχω να πω ότι έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες και τους Πόντιους, τόσο σε επίπεδο ανθρώπων όσο και σε επίπεδο φορέων. Κι έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να συνεχίσει να αρνείται ότι το 1914 διέμεναν στην οθωμανική αυτοκρατορία 4,5 εκατ. χριστιανοί, ενώ το 2014 ο χριστιανικός πληθυσμός της Τουρκίας είναι μόνο 72.000 άνθρωποι. Όλοι οι υπόλοιποι είτε εκδιώχθηκαν είτε εξοντώθηκαν.
Η Δημοκρατία της Τουρκίας δημιουργήθηκε με τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων, και το Seyfo Center δουλεύει με πολλούς τρόπους ώστε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Στην Ελλάδα η κοινότητα των Ασσυρίων, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα. Πρόσφατο επίτευγμα το μνημείο για την γενοκτονία των Ασσυρίων.
Παρότι μνημεία για τη γενοκτονία έχουν ανεγερθεί σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως στο Σικάγο, στο Σίδνεϋ και πέρυσι στις Βρυξέλλες, το μνημείο στην Αθήνα είναι πολύ σημαντικό γιατί εμείς οι Ασσύριοι μαζί με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και τους Έλληνες του Πόντου έχουμε κάτι κοινό: Χάσαμε την πατρίδα μας, οι άνθρωποί μας σκοτώθηκαν.
Έτσι, όταν έμαθα για τη δημιουργία του μνημείου στην Αθήνα χάρηκα πάρα πολύ, και πιστέψτε με, όλοι οι Ασσύριοι ανά τον κόσμο έμαθαν για το μνημείο στην Αθήνα. Για εμάς σημαίνει πολλά. Ξέρω ότι έγινε πολλή δουλειά για το μνημείο αυτό, και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο των Ασσυρίων στην Ελλάδα, Κυριάκο Μπατσάρα.
Το μνημείο των Ασσυρίων στο Αιγάλεω.
Πώς από την Κωνσταντινούπολη βρεθήκατε στη Βοστώνη;
Γεννήθηκα στην Τουρκία και μεγάλωσα στην Κωνσταντινούπολη. Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι τον παππού μου να κλαίει σχεδόν κάθε μέρα. Δεν μου έλεγε γιατί έκλαιγε, θα ήμουνα τότε 3, 4, 5 χρονών αλλά καταλάβαινα, ήξερα ότι είχε χάσει τους δύο αδελφούς του από τους Τούρκους. Στη συνέχεια η οικογένειά μου υπέστη πολλές διώξεις κι εγώ μεγαλώνοντας αναγκάστηκα πολλές φορές να αλλάξω σχολείο.
Στο Λύκειο, το 1979, σε μια ομιλία του ο διευθυντής του σχολείου καταφέρθηκε με πολύ άσχημο τρόπο κατά των Αρμενίων. Πήρα το λόγο και του είπα ότι δεν επιτρέπεται να μιλάει έτσι για τους Αρμένιους, και τότε εκείνος με χαστούκισε δύο φορές, κατέληξα στο αστυνομικό τμήμα και με απέβαλαν από το σχολείο. Μετά από πολλές περιπέτειες κατάφερα τελικά να τελειώσω το λύκειο αλλά αντιμετώπιζα πολλά προβλήματα με τις Αρχές στην Τουρκία, και το 1980 έφυγα για πολιτικούς λογούς για την Αυστρία.
Έμεινα στην Αυστρία πέντε χρόνια αναπτύσσοντας πλούσια πολιτική δραστηριότητα δημοσιοποιώντας την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία. Κατόπιν βρέθηκα στη Σουηδία –πήρα και τη σουηδική υπηκοότητα– όπου έκανα μεταπτυχιακό στα οικονομικά επίσης αναπτύσσοντας έντονη πολιτική δραστηριότητα.
Ο Άτμαν Σάμπρι με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα έπαιρνα συνεντεύξεις από επιζώντες για την Γενοκτονία. Πήρα συνεντεύξεις από περισσότερους από 100 Ασσύριους επιζώντες, καταγράφοντας τις προσωπικές τους ιστορίες από τους διωγμούς των Τούρκων, τους σκοτωμούς, τον ξεριζωμό. Ύστερα άρχισα να δίνω διαλέξεις για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και πριν από μερικά χρόνια πήγα στο Λονδίνο και την Ιταλία όπου έκανα μεταπτυχιακό πάνω στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Γενοκτονίες.
Σήμερα κάνω το διδακτορικό μου για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων στο πανεπιστήμιο Clark κοντά στη Βοστώνη, και συνεχίζω την έρευνα μου για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων.
Τι μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες του pontos–news.gr;
Θα ήθελα να προτρέψω τους νέους ερευνητές από την Ελλάδα να κάνουν διδακτορικό πάνω στη Γενοκτονία των Ελλήνων, γιατί Ασσύριοι και Έλληνες έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Διαπιστώνω την ανάγκη να εκδοθούν περισσότερα συγγράμματα για τη Γενοκτονία, να έχουμε περισσότερους σπουδαστές. Οι Αρμένιοι στον τομέα αυτό υπερτερούν ενώ οι Έλληνες και οι Ασσύριοι δεν έχουμε αρκετούς σπουδαστές.
Πρέπει να εκδώσουμε βιβλία, να μορφώσουμε τα παιδιά μας, γι’ αυτό σας παρακαλώ, προτρέψτε τα παιδιά να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και να κάνουν διδακτορικό για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Διεθνής διάσκεψη για τη γενοκτονία στο πλαίσιο του ΟΗΕ
Αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια του Seyfo, ο Άτμαν Σάμπρι μας είπε ότι το Κέντρο βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΟΗΕ και τον Απρίλιο του 2015 «προγραμματίζουμε την πρώτη διάσκεψη για την Γενοκτονία των Ασσυρίων στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και στόχος μας είναι να συμμετάσχουν και οι Αρμένιοι και οι Έλληνες σε αυτή τη διάσκεψη. Είμαστε τρεις λαοί, τρία έθνη που εξοντωθήκαμε την ίδια περίοδο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, χάσαμε τη χώρα μας, τα εδάφη μας, και σήμερα η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την Γενοκτονία των Αρμένιων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων. Εμείς οι τρεις λαοί πρέπει να μιλάμε με μία φωνή, κι ελπίζω τον Απρίλιο στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών Ασσύριοι, Έλληνες και Αρμένιοι να μιλήσουμε πράγματι με μία φωνή».