Αρραγές είναι το μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου, περισσότερο παρά ποτέ, όπως επιβεβαιώνουν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι από χθες έχουν επαφές στη Λευκωσία. Παράλληλα επισημαίνουν ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει τα προκλητικά παιχνίδια της στην κυπριακή ΑΟΖ, Λευκωσία και Αθήνα χαίρουν όλο και μεγαλύτερης στήριξης από τη διεθνή κοινότητα.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που συναντώνται αυτή τη στιγμή στη Λευκωσία μελετούν τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να σχεδιάσουν τις επόμενες πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις.
Οι δύο πλευρές δηλώνουν ικανοποιημένες από τους μέχρι τώρα καρπούς των κινήσεων Αθήνας-Λευκωσίας, μια και η Τουρκία απομονώνεται σιγά-σιγά. Μάλιστα η Άγκυρα εμφανίζεται ενοχλημένη από την αυριανή τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ και την εφημερίδα Σημερινή, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «αυτή την ώρα ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη», και συνέστησε προσοχή, υπομονή και επιμονή στους χειρισμούς.
«Έχουμε εγκαίρως προβλέψει να ενισχυθεί η θέση μας. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν χωράει καμία συζήτηση, είναι απαράγραπτα. Τώρα, όμως, δεν είμαστε πια μόνοι μας. Πιστεύω ότι και άλλοι στηρίζουν τη θέση μας και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό» τόνισε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία «μιας ομπρέλας ισχυρής και αποτρεπτικής πάνω από την Κύπρο» και διαβεβαίωσε ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι απόλυτη.
Μιλώντας για τις προκλήσεις στην ΑΟΖ, σημείωσε: «δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του ’74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα. Από κοινού, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν βάλει πολύ ψηλά, στην ευρωπαϊκή πια ατζέντα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες μας».
Όσο αφορά την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».
Το αρραγές μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου είχε επιβεβαιώσει χθες το βράδυ και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης με τις δηλώσεις του κατά το δείπνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι η Λευκωσία δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με τους Τουρκοκυπρίους υπό καθεστώς απειλών ή εκβιασμών.
«Στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπρίων δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας ανήκει στο κράτος και συνεπώς μετά τη λύση τα οφέλη από την αξιοποίηση θα τα καρπωθεί το σύνολο των νόμιμων κατοίκων, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».