Δυναμικοί εκδότες με ευρεία μόρφωση, ενδιαφέρον για την ομογένεια και υψηλό εθνικό φρόνημα. Ο Τύπος της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου ευτύχησε να έχει στο τιμόνι του ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, οι εφημερίδες καθώς και τα περιοδικά συνέβαλαν τα μέγιστα στη συνειδητοποίηση της ελληνικής ταυτότητας.
Στην Κωνσταντινούπολη ο κατάλογος των εφημερίδων μαρτυρά τη δυναμικότητα του ρωμαίικου δημοσιογραφικού κόσμου. Η πρώτη ελληνική εφημερίδα της Πόλης είναι ο Τηλέγραφος του Βοσπόρου.
Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των εφημερίδων και των περιοδικών που κυκλοφορούσαν και στη Σμύρνη από το 1821 έως το 1922.
Στον Πόντο ο ελληνικός Τύπος κάνει την εμφάνισή του το 1908. Το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο το είχαν στην Τραπεζούντα οι Δανιήλ Ξιφιλίνος και Δημήτρης Κτενίδης. Από τον Τύπο της εποχής αναδείχθηκαν και δύο μεγάλες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού: ο Νίκος Καπετανίδης και ο Φίλων Κτενίδης.
Μια σχετικά άγνωστη πτυχή της ζωής των προσφύγων στην Ελλάδα σχετίζεται με την ενημέρωσή τους στη νέα πατρίδα. Οι πωλήσεις των εφημερίδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν λόγω της ανάγκης των προσφύγων για ενημέρωση.
Όταν οι στήλες των εφημερίδων δεν επαρκούσαν, γεννήθηκε η ανάγκη να εκδοθούν ειδικές προσφυγικές εφημερίδες. Ανάμεσα στους πρόσφυγες, άλλωστε, υπήρχε και μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων.