Του Νίκου Σταματάκη – Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη
Κανένα άλλο μέσο δεν περιγράφει καλύτερα την οικουμενικότητα του Ελληνισμού όσο η βαθιά του σχέση με την Ορθοδοξία που είναι στη βάση της μια συνεχής μάχη για τις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και οι δύο φωτογραφίες του σημειώματος αυτού συμπυκνώνουν ακριβώς αυτή τη σχέση όπως μετουσιώθηκε σε πράξη στην Αμερική του τελευταίου μισού αιώνα.
Στην μία ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος σε νεαρότατη ηλικία –σχεδόν μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του– δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αγέρωχος, με όλη την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που πιστεύει στα ιδανικά του, όλη την περηφάνια και την τόλμη του Έλληνα και όλο το ανίκητο θάρρος του νέου ανθρώπου να πορεύεται αταλάντευτος στο πεπρωμένο και να γίνεται ιστορικό εξώφυλλο. Μόνος εκείνος ανάμεσα σε δήθεν σπουδαίους και τρανούς θρησκευτικούς ηγέτες όλων των δογμάτων, Πάπες και καρδινάλιους, πάστορες λαοφιλείς και διαπρύσιους κήρυκες που έμειναν στην αφάνεια της ατολμίας και στην σκιά της ιστορίας…
Στην άλλη, ο υπό ανέγερση ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν, που δεν θα είναι απλώς ένας ελληνορθόδοξος ναός αλλά ένα εθνικό, παναμερικανικό Μνημείο με παγκόσμιες διαστάσεις. Δεν πρόκειται μόνο για τις ηθικές αρχές που πηγάζουν από το βίο του Αγίου Νικολάου, ενός αληθινά οικουμενικού αγίου, που βρίσκονται στο επίκεντρο της χριστιανικής διδασκαλίας: αγάπη, ελεημοσύνη, ταπείνωση. Ούτε και για το παγκόσμιο υπόδειγμα της ανώνυμης δωρεάς και της ανιδιοτέλειας. Πρόκειται για τη νίκη του ανθρωπισμού επί της βαρβαρότητας.
Ας έχουμε αυτές τις εικόνες και τις σκέψεις στο μυαλό μας, εμείς οι Πόντιοι και όλοι οι Έλληνες, την ιστορική αυτή στιγμή καθώς ξεκινά αυτή η θαυμάσια προσπάθεια του pontos-news.gr.
Ο Ελληνισμός είναι πάνω απ’ όλα μια πάλη για την ανθρωπιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς που βιώσαμε τη βία της Γενοκτονίας και τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς δεκάδες φορές στην ιστορία μας, εμείς που υπήρξαμε για τρεις χιλιάδες χρόνια όχι απλά οι δημιουργοί αλλά και οι κυματοθραύστες του Δυτικού πολιτισμού στις εξ Ανατολών επιβουλές, είμαστε και πάλι πρώτοι στη νέα μάχη, που τη φορά αυτή ευχόμαστε να είναι και η τελευταία για την ανθρωπότητα.
Έτσι ώστε σε λίγα χρόνια ο γιορτασμός της Παναγίας Σουμελά να γίνει, από μια απόκρυφη τελετή, σύμβολο πανανθρώπινης νίκης.