Συνετά επικριτικός εμφανίστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνομιλώντας με Αυστριακούς δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν το Φανάρι. «Η ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Τουρκία είναι αγώνας επιβίωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην ανταπόκρισή του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι ο κ. Βαρθολομαίος βλέπει ορισμένες βελτιώσεις στις σχέσεις Φαναρίου-Άγκυρας όπως τη ρύθμιση του θέματος της υπηκοότητας για τη διασφάλιση της διαδοχής των Πατριαρχών, την επιστροφή κάποιων περιουσιών και τη δυνατότητα τέλεσης θείας λειτουργίας σε μερικές από τις παλαιότερες εκκλησίες της Ανατολίας. «Όμως εξακολουθεί να παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», επισήμανε.
Αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνώρισε ότι η σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας έχει κάνει μερικά βήματα στην κατεύθυνση της θρησκευτικής ελευθερίας, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική για το γεγονός ότι για την επαναλειτουργία της Σχολής η Άγκυρα ζητά ως αντάλλαγμα την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα.
«Αυτή η σύνδεση είναι μη επιτρεπτή από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε Τούρκοι υπήκοοι και θέλουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, χωρίς να γινόμαστε θύματα των ελληνο-τουρκικών ζητημάτων», είπε ο κ. Βαρθολομαίος.
Στο τηλεγράφημα του αυστριακού πρακτορείου αναφέρεται ότι ο Πατριάρχης ασκεί κριτική στη μη ισότιμη μεταχείριση των μειονοτήτων στην Τουρκία. «Ζούμε σε ένα μη χριστιανικό περιβάλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε λιγότερα δικαιώματα από την πλειοψηφία. Ως πολίτες εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και ως εκ τούτου δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», κατέληξε.