Το ευφυές «παιδί» ενός ιδιοφυούς νευροεπιστήμονα ελληνοκυπριακής καταγωγής ετοιμάζεται να γίνει ακόμα πιο έξυπνο στα χέρια της Google και μαθαίνει να αυτοπρογραμματίζεται.
Όχι, δεν πρόκειται για άνθρωπο αλλά για ηλεκτρονικό υπολογιστή τον οποίον αναπτύσσει ομάδα της βρετανικής εταιρίας τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind Technologies. Ιδρυτής της είναι ο Ντέμης Χασάμπης.
Τη δημιούργησε το 2011 και πριν από μερικούς μήνες εξαγοράστηκε έναντι 300 εκατ. ευρώ από την Google.
Ο υπολογιστής, με την ονομασία Neural Turing Machine (Νευρωνική Μηχανή Τιούρινγκ), συνδυάζει τον τρόπο που δουλεύει ένας συμβατικός υπολογιστής, με τον ευπροσάρμοστο και συνεχώς εξελισσόμενο τρόπο που δουλεύει (σκέπτεται) ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Σύμφωνα με την έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση New Scientist και τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, το υβριδικό μηχάνημα μαθαίνει καθώς αποθηκεύει νέες μνήμες και στη συνέχεια ανατρέχει σε αυτές για να εκτελέσει λογικές διεργασίες πέρα από αυτές για τις οποίες έχει ήδη προγραμματιστεί.
Από τα πρώτα πειράματα, φαίνεται ότι ο υβριδικός νευρο-υπολογιστής καταφέρνει να δημιουργεί μόνος του τους δικούς του -κατ’ αρχήν απλούς- αλγόριθμους προγραμματισμού, τους οποίους είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να κάνει ταξινομήσεις και συσχετισμούς δεδομένων.
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης
Ο 38χρονος νευροεπιστήμονας –Ελληνοκύπριος με βρετανική υπηκοότητα- μόνο τυχαίος δεν είναι. Η ευφυία του αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ήδη από όταν ήταν τεσσάρων ετών, οπότε ζήτησε από τους γονείς του να μάθει σκάκι. Μετά από δυο εβδομάδες εκπαίδευσης μπορούσε να κερδίζει τον πατέρα του, ενώ στα 13 έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία του. Στα 15 του άρχισε σπουδές στο πανεπιστήμιο, όπου περνούσε το ένα μάθημα μετά το άλλο χωρίς δυσκολία. Παράλληλα ίδρυε διάφορες εταιρίες για να βγάζει τα έξοδα του και κάτι… παραπάνω.
Είναι ερευνητής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, νευροεπιστήμονας, σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών και θεωρείται από τους καλύτερους στον κόσμο όχι μόνο στο σκάκι αλλά και στο πόκερ. Το 2013 περιλήφθηκε στον κατάλογο του Wired με τους «50 Εξυπνότερους» ανθρώπους στον κόσμο.