Κομμάτι-κομμάτι το παζλ της Αμφίπολης αρχίζει να ολοκληρώνεται, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών που εντοπίστηκαν κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου. Μαζί βρέθηκε ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας -ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας- καθώς και κομμάτια από το μοναδικό ψηφιδωτό, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.
Το σημαντικό είναι ότι όπως φαίνεται τα φτερά των Σφιγγών μπορούν να αποκατασταθούν. Μάλιστα έχει ήδη εκπονηθεί και σχέδιο από τον αρχιτέκτονα του υπουργείου Μ.Λεφαντζή όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες.
Ωστόσο οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στον τρίτο θάλαμο του τύμβου δεν υπάρχει τελικά θύρωμα, παρά τις αρχικές υποθέσεις τους που είχαν γίνει επειδή στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Πάντως ο τρίτος θάλαμος-τέταρτος χώρος έχει βάθος 7,53 μέτρα.
Οι ανασκαφείς, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης πιθανότατα έγιναν πολύ μετά από την κατασκευή του τάφου, εξαιτίας του τόπου εύρεσης του κεφαλιού της Σφίγγας, που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο. Όμως, όπως τονίζεται, και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.
Δεν βρέθηκαν χρυσά αντικείμενα
Στο μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι «ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων».
Ωστόσο διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί εύρεσης χρυσών αντικειμένων μέσα στους θαλάμους, ενώ εκτίμησε ότι ο τρίτος θάλαμος, όπου βρίσκεται αυτή την ώρα η αρχαιολογική σκαπάνη, είναι και ο τελευταίος θάλαμος του ταφικού μνημείου. «Με αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για άλλον θάλαμο» είπε χαρακτηριστικά.
Και στο καίριο ερώτημα για το ποιος έχει ταφεί στην Αμφίπολη, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού τόνισε «δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για ποιον και ποιος, από ‘κει και πέρα οι προσδοκίες έχουν ήδη επαληθευτεί. Αυτό το μνημείο έτσι όπως έχει αποκαλυφθεί, είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι για την περιοχή και τη Μακεδονία μόνο, αλλά για την ιστορία και την αρχαιολογία και απλώς επιβεβαιώνει ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να μελετηθεί, μπορεί και για δέκα και δεκαπέντε χρόνια η επιστημονική κοινότητα να συζητά αυτό το μνημείο και τη σημασία στην επιστήμη της ιστορίας και της αρχαιολογίας».
Με αφορμή ανάρτηση της Αμερικανίδας αρχαιολόγου, Ντόροθι Κινγκ που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία στην Αμφίπολη βρέθηκαν μικρές επιγραφές και το μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Λίνα Μενδώνη επιβεβαίωσε την ύπαρξη των επιγραφών.
«Το 2013, όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσαν στη δημοσιότητα οι ανασκαφείς (σημ. ομάδα Περιστέρη), εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου» είπε η γγ του υπουργείου Πολιτισμού.