Όπως τους κατέγραψε η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Την τελευταία δεκαετία η ιατρική κοινότητα έκανε τεράστια βήματα μαθαίνοντας τι προκαλεί το έμφραγμα αλλά κυρίως τι το αποτρέπει. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε μία από τις συχνές εκθέσεις της, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν «παρανοήσει» σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου ή για την ίδια την καρδιακή νόσο. Οι μύθοι σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις είναι αρκετοί, αλλά το Χάρβαρντ καταγράφει τους πέντε πιο διαδεδομένους.
Μύθος Νο1: Εάν υποφέρετε από καρδιακή νόσο, θα πρέπει να το πάτε… χαλαρά.
«Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με καρδιακή νόσο, το να κάνουν καθιστική ζωή είναι κακή ιδέα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε θρομβώσεις στα πόδια και να μειώσει τη συνολική φυσική κατάσταση», λέει ο καρδιολόγος καθηγητής στο Χάρβαρντ Δρ Ρίτσαρντ Λι. Γενικά η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην άσκηση του καρδιακού μυ, βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και χαρίζει ευεξία.
Τι μπορείτε να κάνετε: Ρωτήστε τον γιατρό σας για το τι είδους άσκηση σας ταιριάζει αλλά και το πόσο θα πρέπει να ασκήστε. Γενικά προτείνεται το περπάτημα αφού όσο περισσότερο περπατάει κάποιος τόσο καλύτερο είναι για την καρδιά του.
Μύθος Νο2: Όσο μεγαλώνει κανείς είναι φυσιολογικό να έχει υψηλότερη πίεση.
Μια από τις πιο συνηθισμένες ιατρικές παρατηρήσεις είναι ότι υπάρχει μια κοινή τάση στον πληθυσμό: η αρτηριακή πίεση αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Ωστόσο, επισημαίνουν οι καθηγητές του Χάρβαρντ, αυτό δεν είναι καλό, ούτε «φυσιολογικό». Με τα χρόνια τα τοιχώματα των αρτηριών γίνονται άκαμπτα. Οι άκαμπτες αρτηρίες αναγκάζουν την καρδιά να αντλεί αίμα πιο δυνατά, με αποτέλεσμα τα αρτηριακά τοιχώματα να φθείρονται. Από την άλλη ο καρδιακός μυς καταπονείται προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σώματος. Το λίπος είναι αυτό που θα έρθει να αναπληρώσει τις φθαρμένες αρτηρίες. Κατά συνέπεια έτσι εξηγείται πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
Τι μπορείτε να κάνετε: Να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο. Αν είναι πάνω από 140/90 να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Μύθος Νο3: Αν παίρνετε βιταμίνες και συμπληρώματα μειώνετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε, C και Β-καροτίνη θεωρείται ότι μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά οι κλινικές δοκιμές για τα συγκεκριμένα συμπληρώματα δεν έχουν ακόμα δώσει κάποια οριστική απάντηση. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία δηλώνει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν τις καρδιακές παθήσεις.
Τι μπορείτε να κάνετε: Το σώμα απορροφά και χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά πολύ καλύτερα όταν λαμβάνονται μέσω της τροφής. Γι’ αυτό καλύτερα είναι να αντικαταστήσετε τα συμπληρώματα με μια ευρεία ποικιλία θρεπτικών τροφών.
Μύθος Νο4: Οι καρδιακές παθήσεις είναι πρόβλημα γένους αρσενικού.
Πρόκειται για έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους άνδρες. Μέχρι την ηλικία της συνταξιοδότησης το 70% των ανδρών και των γυναικών υποφέρουν από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου. Μπορεί να έχουν πάθει εγκεφαλικό, να έχουν υψηλή πίεση ή καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος συνεχίζει να αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια, και μέχρι τα 80 τους το 83% των ανδρών και το 87% των γυναικών βρίσκονται στο «κόκκινο».
Τι μπορείτε να κάνετε: Είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, από μια ηλικία και μετά καλό είναι να ελέγχετε συχνά τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση.
Μύθος Νο5: Αν υποφέρετε από καρδιακή νόσο θα πρέπει να τρώτε όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος.
Είναι αλήθεια ότι θα πρέπει κανείς να αποφεύγει τα κορεσμένα λίπη ενώ τα τρανς λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς. Υπάρχουν όμως και άλλα λίπη, σε φυτικά έλαια και άλλα τρόφιμα, που είναι ευεργετικά. Στην πραγματικότητα η κατανάλωση δυο φορές την εβδομάδα ψαριών με υψηλά Ω3 λιπαρά, όπως είναι ο σολομός, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τι μπορείτε να κάνετε: Να συμπεριλάβετε χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά τρόφιμα στη διατροφή σας, όπως γαλακτοκομικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Αν τρώτε κρέας, βεβαιωθείτε ότι είναι άπαχο και αφαιρέστε την πέτσα από τα πουλερικά.
Απόδοση στα ελληνικά από το health.harvard.edu