Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε… εξηγήσεις και για το Αντιρατσιστικό.
Πενήντα λεπτά αποδείχθηκαν τελικά πολύ λίγα για να γεφυρώσουν τη διάσταση απόψεων στο μείζον εθνικό ελληνικό θέμα, το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκαν σήμερα λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Μετά το τέλος της συνάντησης που έγινε σε βαρύ κλίμα από πλευράς Ελλάδας με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα για μη εποικοδομητική στάση Ελλάδας και Κύπρου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, οι δυο πολιτικοί ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις.
Ωστόσο σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιλώντας για τη φιλία και τη γειτονία Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον Αντώνη Σαμαρά για το συγχαρητήριο τηλεφώνημά του λίγες ώρες αφού είχε οριστικοποιηθεί η νίκη του Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός, που συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και την κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, έσπευσε να πει ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.
Πάγιες οι θέσεις μας για την Κύπρο
Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Κυπρίου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού. Η Κύπρος, είπε, είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, του είπε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».
Νωρίτερα, η Άγκυρα είχε εκφράσει την έκπληξή της για την ερμηνεία που έδωσε η Αθήνα στις δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με το Κυπριακό, όταν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα την 1η Σεπτεμβρίου. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αποδώσει την «ερμηνεία» σε «ανάγκες εσωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζοντας ότι «οι ερμηνείες αυτές δεν απηχούν την αντίληψη συνεργασίας που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό και η οποία επιθυμούμε να συνεχιστεί».
Στο τραπέζι και το αντιρατσιστικό
Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ενημέρωση σχετικά και με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ