«Καλό το κλίμα» λένε κυβερνητικές πηγές αλλά… Στην επόμενη συνάντηση θα ληφθούν αποφάσεις.
Χωρίς απάντηση από την τρόικα για τις φοροελαφρύνσεις γυρνούν στην Αθήνα οι Έλληνες υπουργοί που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού. Μπορεί όλα τα «καυτά» θέματα να μπήκαν στο τραπέζι ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου στις συναντήσεις της Αθήνας και στην αξιολόγηση που αναμένεται.
Με τα δημοσιονομικά του 2014 δεν έχετε πρόβλημα, φέρονται να λένε οι τροϊκανοί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες για τον προϋπολογισμό του 2015 καθώς η απαίτηση του προγράμματος είναι η Ελλάδα είναι να διπλασιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,5% του ΑΕΠ εφέτος στο 3% του ΑΕΠ το 2015. Ο στόχος αυτός έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους, με πρώτο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Εκτός από την ελάττωση των φορολογικών βαρών και τις φοροαπαλλαγές, οι δόσεις, οι πλειστηριασμοί και τα ληξιπρόθεσμα ήταν στην ατζέντα ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς την τύχη τους περιοριζόμενοι να δηλώνουν ότι η τρόικα κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.
Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, αυτό που προκύπτει είναι ότι ναι μεν η τρόικα δίνει το «πράσινο φως», ξεκαθαρίζει όμως ότι θα πρέπει να καλυφθεί ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ελληνικό σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» συναντά τις ενστάσεις των δανειστών. Αυτό που έμεινε εκτός συζήτησης ήταν το θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για τους πλειστηριασμούς.
Αμετακίνητη η τρόικα σε θέματα εργασιακά
Το «αγκάθι» των εργασιακών όμως συνεχίζει να τρυπά τα… κυβερνητικά πλευρά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να κλείσει με νομοθετική παρέμβαση το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Επιμένει επίσης στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο ο οποίος ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων όπως τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το λοκ άουτ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το εργασιακό θεωρήθηκε «πολύ ευαίσθητο θέμα», η ελληνική πλευρά έθεσε τις προτάσεις της αλλά οι επικεφαλής της τρόικας περιμένουν να δουν τις μελέτες που προετοιμάζονται, να μιλήσουν με τους κοινωνικούς φορείς, να γίνει η απαιτούμενη «ζύμωση».
Μετά την επιστροφή από το Παρίσι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ανασκουμπωθεί αφού έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Αθήνας.
«Μέχρι τέλος Αυγούστου υπήρχε μια γκάμα υποχρεώσεων – 542 δράσεις. Έχουμε πάρει το πράσινο φως για το 50%, εμείς θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κι άλλα, αλλά αυτοί δεν μπόρεσαν ακόμα να το πιστοποιήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του ΥΠΟΙΚ.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)