«Οι εκτοπισμένοι θα αγωνίζονται μέχρι την ώρα που θα επιστρέψουν στις εστίες τους», είπε στο κήρυγμά του στον Άγιο Μάμα ο μητροπολίτης Μόρφου.
«Σοφία Ορθή» είπε ο διάκονος υψώνοντας το ιερό Ευαγγέλιο, πριν αναγνώσει την ευαγγελική περικοπή της ημέρας. Το «Σοφία Ορθή» όμως που άκουσαν όσοι βρέθηκαν στο ναό του Αγίου Μάμα, πολιούχου της κατεχόμενης Μόρφου, είχε μια ιδιαίτερη σημασία. Για πρώτη φορά μετά το 1974, στη λειτουργία που τελείται μια φορά το χρόνο εδώ και μια δεκαετία, χρησιμοποιήθηκε ένα Ευαγγέλιο του 18ου αιώνα.
Το ιερό κειμήλιο, που το ασπάστηκαν αρχιερείς, ιερείς και πιστοί, φυλάσσεται με κάθε ευλάβεια στο πρώην Επισκοπείο, παραπλεύρως του ναού, μαζί με άλλες αρχαιότητες από την περιοχή της Μόρφου. Είχε δοθεί ως δώρο στο ναό ο οποίος ήταν μοναστηριακός, δύο αιώνες μετά την οικοδόμησή του.
Το ιερό Ευαγγέλιο του ναού του Αγίου Μάμα χρονολογείται στον 18ο αιώνα
Στο μέσον του ναού, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας, βρισκόταν και η θαυματουργή εικόνα του Χρυσοσωτήρος από την κατεχόμενη Ακανθού. Η εικόνα είχε βρεθεί πριν από τέσσερα χρόνια σε ένα από τα κελιά του περιβόλου, συντηρήθηκε και φυλάσσεται προσωρινά στον Άγιο Μάμα που έχει μετατραπεί σε μουσείο βυζαντινών εικόνων.
Στην δυτική είσοδο της εκκλησίας στο λιθανάγλυφο προσκυνητάρι βρισκόταν η εικόνα του Αγίου Μάμα
Ο πολιούχος άγιος της Μόρφου τιμήθηκε με τρισαρχιερατικό συλλείτουργο, του οποίου προεξήρχε ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, και συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, και ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.
Ο μητροπολίτης Μόρφου, στο κήρυγμά του, ανέφερε ότι οι εκτοπισμένοι θα αγωνίζονται μέχρι την ώρα που θα επιστρέψουν στις εστίες τους, γιατί «οι σταυρωμένοι προσδοκούν ανάσταση νεκρών, κι όποιος προσδοκά ανάσταση νεκρών πιστεύει και στην ανάσταση της Κύπρου μας και την περιμένει για να ωφεληθούμε όλοι».
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ