Το χωριό της Διδώς Σωτηρίου τίμησε την Παναγία, αναβιώνοντας ταυτόχρονα την παλιά παράδοση της διανομής των αγιασμένων σταφυλιών.
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στέκει στο κέντρο του χωριού. Είναι λιθόκτιστος και άδειος από τα υπάρχοντά του. Θα μπορούσε να είναι ένας ακόμα ορθόδοξος ναός στην Τουρκία που έχει αφεθεί στην μοίρα του, ένας ακόμα που «σώπασε» μετά το ’22.
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη στον Κιρκιντζέ (Şirince στα τούρκικα) φέτος άκουσε και πάλι καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα.
Με αφορμή τον Δεκαπενταύγουστο περίπου 50 Έλληνες και Ρώσοι που κατοικούν στη Σμύρνη έφτασαν μέχρι τις πλαγιές του Κορησού σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Εφέσου.
Το εσωτερικό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (φωτογραφία: Müge Arseven / Flickr)
Ο δήμαρχος του Σελτσούκ έδωσε την ειδική άδεια και έτσι εκκλησιαστικοί ύμνοι ακούστηκαν και πάλι στον Κιρκιντζέ στην θεία λειτουργία που τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. «Οι παππούδες μας γιόρταζαν αυτήν τη γιορτή με πανηγύρια. Ελπίζουμε κάθε χρόνο εμείς οι Ορθόδοξοι να βρισκόμαστε εδώ και να γιορτάζουμε. Η κάθε πίστη ενώνει τους ανθρώπους, δεν τους χωρίζει. Εμείς αισθανόμαστε ότι εδώ βρισκόμαστε στο σπίτι μας», ήταν τα λόγια του πατέρα Κυρίλλου μετά το τέλος της λειτουργίας.
Σύμφωνα με την παράδοση του χωριού κλήματα, σταφύλια και σύκα αγιάστηκαν και αυτά και μοιράστηκαν στους πιστούς. Το 2008 στον ίδιο ναό ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε τελέσει τον εσπερινό αλλά και τρισάγιο στη μνήμη της Διδώς Σωτηρίου, της συγγραφέως της μικρασιατικής καταστροφής και των «Ματωμένων Χωμάτων» που γεννήθηκε εδώ.
Η ελληνική κοινότητα
Λέγεται ότι η κάτοικοι του Κιρκιντζέ ήταν απόγονοι των αρχαίων Εφεσίων οι οποίοι εκδιωγμένοι από τους κάμπους, την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, καταφεύγουν στα βουνά προκειμένου να επιβιώσουν.
Λίγο πριν από τη Καταστροφή οι Ρωμιοί έφταναν τους 7.000. Η γενέτειρα της Διδώς Σωτηρίου διέθετε δυο εκκλησίες, τον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο και τον Άγιο Δημήτριο, και δυο σχολεία. Το πρώτο από τα σχολεία ιδρύθηκε από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία «Ομήρειον» και μέσα σε 15 χρόνια είχε καταφέρει να μάθει σε όλους τους κατοίκους του χωριού, που ήταν τουρκόφωνοι, ελληνικά.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο (πηγή βίντεο: haberler.com)