Ωστόσο πάνω από 30.000 που έχουν βγει στη σύνταξη είναι πάνω από έναν χρόνο στο περίμενε για το εφάπαξ. Και θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο.
Όπου φύγει-φύγει, προκειμένου να μην τους βρουν τα χειρότερα, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Υπό το φόβο νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, 105.000 ασφαλισμένοι κινούν τις διαδικασίες για σύνταξη-εξπρές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, στο κύμα φυγής που καταγράφεται και τη φετινή χρονιά πρωτοστατούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Υπολογίζεται ότι περίπου 35.000 θα αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες τους. Στα υπόλοιπα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να φτάσουν τις 70.000.
Ενδεικτικό της έκτασης που έχει πάρει το… φαινόμενο –λέει το ρεπορτάζ– είναι πως περίπου τέσσερις στους δέκα δημόσιους υπαλλήλους που θεμελίωσαν τα προηγούμενα χρόνια δικαίωμα, με 25ετία, ετοιμάζονται φέτος να πάρουν σύνταξη.
Παρά το γεγονός ότι το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ, φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός όσων επιλέξουν να βγουν στη σύνταξη θα είναι αυξημένος κατά 15%.
Στο περίμενε για το εφάπαξ
Πήραν σύνταξη τον Σεπτέμβριο του 2013 αλλά ακόμα να δουν τα χρήματα του εφάπαξ. Και όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να περιμένουν άλλα 2-4 χρόνια, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να υποστούν «κούρεμα» 50% αν θελήσουν να πληρωθούν τώρα.
Πρόκειται για 30.000 δικαιούχους εφάπαξ που έχουν μπει στον «πάγο» καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο συντελεστής βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως έγραφε ο Ελεύθερος Τύπος δεν είναι γνωστό ούτε πότε θα δοθεί ούτε και το πόσο τελικά θα είναι το εφάπαξ για κάθε συνταξιούχο.
Με βάση τους νέους μαθηματικούς τύπους που θα κληθούν να εφαρμόσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστούν μειώσεις μέχρι και στο μισό. Αυτό οδηγεί τις αρμόδιες υπηρεσίες στο να εξετάζουν το σενάριο της καταβολής των χρημάτων σε δόσεις, ώστε να μειωθούν οι απώλειες για τους δικαιούχους.
Και πάλι όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα γίνει η καταβολή των εφάπαξ. Για παράδειγμα, στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου τα έσοδα επαρκούν για να πληρώνονται περίπου 6.000-7.000 εφάπαξ κάθε χρόνο προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείμματα.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Έθνος, Ελεύθερο Τύπο