Οδηγός επιβίωσης από τον ΕΝΦΙΑ.
Η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι… σοφή! Και μπορεί να μην το πιστεύει κανείς αλλά η αρχή αυτή ισχύει και για την περίπτωση της εφορίας. Διότι μπορεί η διαδικασία να είναι δύσκολη, αλλά βάσει νομοθεσίας ένας φορολογούμενος έχει τρόπο να γλιτώσει άδικους φόρους και να διαγράψει πρόσθετες χρεώσεις σε ακίνητη περιουσία και εισοδήματα. Μετά από ταλαιπωρία φυσικά…
«Κλειδί» αποτελεί το Ε9 και οι διορθώσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς να καταλογιστούν πρόστιμα. Οι πιο γενναίοι απλώς μπορούν να προσφύγουν κατά του «μπουγιουρντί» της εφορίας στα αρμόδια όργανα.
Βήμα πρώτο: Κωδικοί στο Ε9
Προτού περάσει την πόρτα της εφορίας, ο φορολογούμενος που θεωρεί ότι οι χρεώσεις είναι υπέρογκες θα πρέπει πρώτα να αντιπαραβάλει τους κωδικούς που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως αναγράφονται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ με τα πραγματικά στοιχεία. Η διορθωτική δήλωση για το Ε9 που θα διορθώσει λάθη και παραλείψεις μπορεί να γίνει έως τις 30 Νοεμβρίου.
Πληροφορίες της Ημερησίας αναφέρουν ότι δεν είναι λίγες οι δηλώσεις Ε9 με κενά και ελλιπή στοιχεία. Στις περιπτώσεις αυτές που η εφορία δυσκολεύεται να υπολογίσει το ύψος του φόρου, συνήθως στρογγυλοποιεί το λογαριασμό προς τα πάνω! Για παράδειγμα, αναφέρει η εφημερίδα, αν κάποιος έχει ξεχάσει να δηλώσει τον όροφο στον οποίο είναι το διαμέρισμά του δεν είναι απίθανο η εφορία να τον ανεβάσει στον 6ο ανεβάζοντας παράλληλα και το λογαριασμό. Υπάρχουν δε περιπτώσεις που φορολογούμενοι «ξέχασαν» να χαρακτηρίσουν το κτίσμα που βρίσκεται εντός ενός αγροτεμαχίου με αποτέλεσμα η εφορία να θεωρεί ότι πρόκειται για μονοκατοικία και να εκτινάξει τον φόρο στα ύψη.
Οι σημαντικές ελλείψεις στην περιγραφή των ακινήτων δεν θα κοστίσουν μόνο σε φόρο επειδή δεν θα είναι δυνατός ο ακριβής υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να επιβληθούν και κυρώσεις για απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου.
Πληρώνεις πρώτα και μετά (εάν) παίρνεις πίσω
Το ποσό που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό είναι δυνατό να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής επίλυσης διαφορών. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα να ζητηθεί επαναπροσδιορισμός του φόρου αρκεί όμως να δοθεί ως προκαταβολή το 50% του ποσού που έχει βεβαιωθεί.
Δημοσίευμα του Έθνους αναφέρει ότι τα λάθη που «φουσκώνουν» το φόρο ακινήτων θα μπορούν να διορθωθούν αναδρομικά από το 2011. Οι διορθώσεις όμως δεν συνεπάγονται αναστολή των δόσεων. Μέχρι να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες, οι δόσεις και τα ποσά που αναφέρονται στο αρχικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους.
Ο γρίφος της επιστροφής χρημάτων
Στην πραγματικότητα όμως το να σβήσει και να γράψει κανείς το Ε9 δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για την ακρίβεια, κρύβει αρκετή ταλαιπωρία και… αβεβαιότητα.
Αδιευκρίνιστο παραμένει το πώς θα επιστραφεί ο φόρος που έχει καταβληθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι όντως η εφορία έχει χρεώσει παραπάνω. Ερωτηματικό αποτελεί το αν ο φορολογούμενος θα πάρει την επιστροφή ανεξάρτητα από τις εκκρεμότητες που έχει με την εφορία ή αν τα χρήματα που του οφείλονται θα συμψηφιστούν με τις τρέχουσες ή τις μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του.
Ο νόμος μπορεί να είναι σοφός αλλά οι αρμόδιοι για την εφαρμογή του;
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Ημερησία, Έθνος