Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας σήμερα.
Ελπίδα στους πάσχοντες από ηπατίτιδα C για πιο σύντομη και αποτελεσματική θεραπεία με λιγότερες παρενέργειες, δίνουν δυο νέες αντιικές φαρμακευτικές αγωγές σε μορφή χαπιού, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας.
Σύμφωνα με τις δυο μελέτες που παρουσιάστηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η έρευνα επικεντρώθηκε στο γονότυπο 1 του ιού HCV της ηπατίτιδας C, ο οποίος είναι ο πιο διαδεδομένος στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ωστόσο έχει και μεγαλύτερη δυσκολία να θεραπευτεί.
Μέχρι τώρα, η βασική θεραπεία της νόσου γίνεται συνήθως με έναν συνδυασμό τριών φαρμάκων -δισκία ριμπαβιρίνης, υποδόρια ένεση πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης άλφα και ένας αναστολέας πρωτεάσης (μποσεπρεβίρη ή τελαπρεβίρη) σε χάπι- που από κοινού αναστέλλουν την αναπαραγωγή του ιού και βελτιώνουν την αμυντική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, βοηθώντας τον έτσι να εξαλείψει τον ιό.
Ωστόσο η υπάρχουσα θεραπεία είναι πολύπλοκη. Ο ασθενής λαμβάνει έως και 18 χάπια την ημέρα, η αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο, ενώ παράλληλα είναι πιθανές σοβαρές παρενέργειες όπως η αναιμία.
Η μία από τις δυο νέες θεραπείες μειώνει την ανάγκη για ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη, άρα και τις πιθανές παρενέργειες από τη λήψη τους.
Στην πρώτη κλινική δοκιμή με την ονομασία HALLMARK-DUAL (φάση 3) συμμετείχαν 645 τυχαία επιλεγμένοι ασθενείς με τον γονότυπο 1b του ιού HCV από 18 χώρες και 102 ασθενείς που πήραν απλώς ψευδοφάρμακο. Η θεραπεία διήρκεσε έξι μήνες και περιλάμβανε ένα ζεύγος φαρμάκων σε μορφή χαπιού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 90% των ασθενών που δεν ήταν δυνατό να θεραπευτούν με το παραδοσιακό τριπλό φαρμακευτικό σχήμα, καθώς και το 82% όσων δεν δέχονταν την παραδοσιακή θεραπεία, κατάφεραν να θεραπευτούν.
Στη δεύτερη κλινική δοκιμή με την ονομασία COSMOS συμμετείχαν 167 τυχαία επιλεγμένοι ασθενείς με γονότυπους 1a και 1b της ηπατίτιδας C. Οι ασθενείς ελάμβαναν επί τρεις μήνες μόνο μια φορά τη μέρα, δύο φάρμακα, χωρίς ριμπαβιρίνη και ιντερφερόνη.
Τα αποτελέσματα εδώ έδειξαν ότι το 93% των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων όσων είχαν κίρρωση και όσων δεν είχαν ανταποκριθεί στην παραδοσιακή θεραπεία, κατάφεραν να θεραπευτούν. Το εντυπωσιακό είναι ότι τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας δεν υπήρχαν καθόλου ίχνη του ιού στο αίμα τους. Σε αυτή την περίπτωση παρενέργειες εμφάνισε ποσοστό μικρότερο του 2% των συμμετεχόντων.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr