Αιτία οι εναλλασσόμενες βάρδιες.
Διαβήτη τύπου ΙΙ κινδυνεύουν να εμφανίσουν όσοι εργάζονται με βάρδιες και νύχτα, υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατσόνγκ στην Κίνα.
Οι Κινέζοι ερευνητές, που λένε ότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες, μια και έχουν συχνότερες εναλλαγές στο ωράριο τους, αποδίδουν το πρόβλημα στο ότι όσο περισσότερο διαταράσσεται το βιολογικό ‘ρολόι’ ενός ανθρώπου, τόσο αυτό αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, ορμονικών και μεταβολικών διαταραχών αλλά και προβλημάτων ύπνου.
Όλοι αυτοί, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής “Occupational and Environmental Health”, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη.
Στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν τα ιατρικά αρχεία 226.652 ανθρώπων. Από αυτούς οι 14.600 είχαν διαβήτη. Όπως διαπίστωσαν, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες (αστυνομικοί, πυροσβέστες, γιατροί και νοσηλευτές, εργάτες κ.α.) είναι κατά μέσο όρο 9% πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη, σε σχέση με όσους δουλεύουν τις συνηθισμένες πρωινές ώρες, ενώ ειδικά για τους άνδρες ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 37%.
Όταν κάποιος εργάζεται συχνά σε ακανόνιστες βάρδιες (και όχι σε συγκεκριμένες εναλλασσόμενες ώρες), τότε ο κίνδυνος αυξάνει ακόμη περισσότερο, κατά 42%.
Η κακή διατροφή και το φαγητό αργά το βράδυ ή την ώρα της δουλειάς, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr