Μια εξόρμηση στην παραλία μπορεί να καταλήξει σε… καταστροφή αν δεν έχουμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Εκτός από τους γνωστούς κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, δείτε τι άλλο πρέπει να προσέξετε.
1. Σκνίπες και μύγες
Ορισμένα από αυτά τα είδη εντόμων τσιμπούν αλλά δε μεταδίδουν ασθένειες. Το τσίμπημα όμως μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση εξανθημάτων που επιμένουν έως και μία εβδομάδα και προκαλούν έντονη φαγούρα.
2. Τροφική δηλητηρίαση
Επειδή τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται ταχύτερα με τη ζέστη και την υγρασία, θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας φορητό ψυγειάκι. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι η διάρροια, οι στομαχικές κράμπες, η τάση προς έμετο και ο πυρετός.
3. Επιπεφυκίτιδα
Το νερό της θάλασσας δεν είναι αποστειρωμένο κι έτσι τα βακτήρια που εισέρχονται στα μάτια μπορεί να προκαλέσουν την επιπεφυκίτιδα. Δεν πρέπει να ανοίγετε τα μάτια μέσα στο νερό και δεν πρέπει να τα τρίβετε όταν τα χέρια σας είναι βρεγμένα. Η φαγούρα, το κοκκίνισμα και η έκκριση υγρών είναι μερικά από τα σημάδια που σας παρακινήσουν να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο.
4. Μέδουσες
Από τα 2.000 γνωστά είδη μέδουσας, μόλις 70 είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Το τσίμπημα της μέδουσας συνοδεύεται από τον έντονο πόνο, το τσούξιμο και ένα εξάνθημα κόκκινου ή μωβ χρώματος.
5. Βρώμικη άμμος
Το βακτήριο E. coli μπορεί να βρίσκεται στην άμμο από τα περιττώματα των ζώων ή από απόβλητα. Αναζητήστε τις πιο καθαρές παραλίες ακόμη κι αν βρίσκονται σε μακρινή απόσταση.
6. Ισχυρά ρεύματα
Παραμείνετε στα ρηχά και αποφύγετε το στρώμα θαλάσσης αν δεν είστε… δεινοί κολυμβητές.
Πηγή: onmed.gr