Πανδαισία εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του θεσμού.
Ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας, της θεωρητικής σκέψης για τις παραστατικές τέχνες και την εξειδικευμένη εκπαίδευση θα παρουσιάσει από αύριο έως τις 24 Ιουλίου διεθνές φεστιβάλ χορού που διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας και την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του δήμου Καλαμάτας.
* Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ ανοίγει το δημοφιλές χορευτικό σχήμα «Nederlands Dans Theater 2» με τέσσερις χορογραφίες: «Gods and Dogs», «Shutters Shut», «Subject to Change» και «Cacti» (17,18/7, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα).
* Το σόλο του Κριστιάν Ριζό που ερμηνεύει ο Τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ κι έχει τίτλο «sakinan goze cop batar» παίρνει την σκυτάλη στις 18 και 19/7 (Μέγαρο Χορού-Στούντιο), ενώ το στοιχείο της συνύπαρξης αναδεικνύεται στο έργο «Badke» (19,20/7, Αμφιθέατρο Κάστρου), σε ένα επιτυχημένο δείγμα συνεργασίας Βέλγων και Παλαιστινίων χορευτών.
* Στη συνέχεια, στις 20 Ιουλίου, η Δανή Μέτε Ινκβαρτσεν, η οποία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες παρουσιάζει έναν τελείως διαφορετικό χορογραφικό κόσμο, άυλο και άχρονο, ανακατεύοντας τεχνητά το φυσικό τοπίο, δημιουργώντας ένα ποιητικό περιβάλλον, στην παράσταση «Evaporated Landscapes» (20/7, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα).
* Την οδύνη των ξεριζωμένων σωμάτων παρακολουθεί κανείς και στη χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη «Πλάνητες». Η χορογράφος, που παρουσιάζεται για τρίτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την ομάδα “Αερίτες”, ασχολείται και σε αυτή τη δουλειά της με τον αστικό λαβύρινθο, δημιουργώντας ένα κοινωνικό σχόλιο γύρω από τους Πλάνητες, τους πολίτες του κόσμου, τους ταξιδιώτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους “ξένους”, εμβαθύνοντας στις έννοιες της περιπλάνησης, της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, της πρόσμειξης, της ανταλλαγής, της ενσωμάτωσης, της ένταξης (22/7, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα).
* Την «Πετρόσουπα», το μαγικό μουσικό παραμύθι που ξεκίνησε από κινεζικός λαϊκός μύθος, θα παρουσιάσουν την τελευταία μέρα του φεστιβάλ (24/7), ο καλαματιανός συνθέτης Στάθης Γυφτάκης και οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, εκεί όπου λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές- σε μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών-, θα πλημμυρίσουν με ζωντάνια και μαγεία το Αμφιθέατρο Κάστρου.
Το φεστιβάλ, για ακόμη μια χρονιά, πλαισιώνεται επίσης από παράλληλες εκδηλώσεις όπως η ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και στην περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», καθώς και από εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr