Διάλογος του προέδρου της Ρωσίας με τον Πόντιο επιχειρηματία μπροστά στην κάμερα
*Του Βασίλη Τσενκελίδη
Την προθυμία της Ρωσίας να εκπονήσει οργανωμένο πρόγραμμα επιστροφής των Ελλήνων στην Κριμαία, περιοχή από την οποία εξορίστηκαν βιαίως επί Στάλιν, εξέφρασε με πρόσφατη δημόσια δήλωσή του ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Διατύπωσε ωστόσο προβληματισμό ως προς τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου σχεδίου. Στην επίλυση του θέματος προσφέρθηκε να βοηθήσει και οικονομικά ο Ιβάν Σαββίδης, ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Εθνικής και Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας.
Η συζήτηση του ζητήματος, που είναι μείζον για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι εκδιώχτηκαν από την Κριμαία, έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.
Τη συνεδρίαση παρουσίασε ως κεντρικό θέμα το Κανάλι 1 της ρωσικής τηλεόρασης θέτοντας στο ρεπορτάζ ερωτήματα όπως: «Ποιο εμβόλιο καταπολεμά τον ιό του εθνικισμού» ή «Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό, για να μη φέρουμε τους λαούς στα πρόθυρα του χάους».
Οι διάλογοι
Στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ (βλ. video της ρωσικής τηλεόρασης) παρουσιάστηκε ο διάλογος που είχε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ιβάν Σαββίδη, αναφορικά με την επιστροφή των Ελλήνων στην Κριμαία.
Ιβάν Σαββίδης: «Σήμερα πάρα πολλοί Έλληνες, στηριζόμενοι στο διάταγμα που επιτάσσει την αποκατάστασή τους για τους άδικους διωγμούς στο παρελθόν, επιθυμούν στο πλαίσιο ενός κρατικού προγράμματος να επιστρέψουν στην Κριμαία».
Βλαντιμίρ Πούτιν: «Το ζήτημα που μας απασχολεί είναι η περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό».
Ιβάν Σαββίδης: «Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε».
Βλαντιμίρ Πούτιν: «Θα ετοιμάσουμε το πρόγραμμα. Από τα πρώτα βήματα θα πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα ορατά στον κόσμο. Θα πρέπει να γίνει εμφανές ότι η Ρωσία ξεκίνησε πράγματι να λύνει τα ζητήματα σχετικά με την εξάλειψη των συγκεκριμένων αδικιών. Η αποκατάσταση πρέπει να είναι όχι μόνον πολιτική και ηθική, αλλά και κοινωνικοοικονομική. Μαζί σας θα επεξεργαστούμε αυτό το ζήτημα».
*Ο Βασίλης Τσενκελίδης είναι ιστορικός και δημοσιογράφος.