19 Μαΐου 2014 – Στο Νταχάου προσευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Επίσκεψη στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας (19/5/2014) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψη του στη Γερμανία. Ήταν η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον τόπο όπου κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, αρχικά αντιστασιακοί Γερμανοί και αργότερα αιχμάλωτοι κάθε ηλικίας, κυρίως Εβραίοι αλλά και από διάφορες πληθυσμιακές ομάδες και μειονότητες από τις υπό κατοχή χώρες. Ανάμεσα σε αυτούς που κρατήθηκαν ή βρήκαν το θάνατο στο κολαστήριο του Νταχάου ήταν και πολλοί Έλληνες. Στο τόπο αυτό των μαρτυρίων κρατήθηκαν οι Αρχιμανδρίτες Μελέτιος Γαλανόπουλος και Δαμασκηνός Χατζόπουλος καθώς και ο τοτε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι η επίσκεψή του στην Ι.Μ.Γερμανίας, ολοκληρώθηκε συμβολικά με την προσκυνηματική επίσκεψή του στο στρατόπεδο Νταχάου, για την απότιση φόρου τιμής στους χιλιάδες κρατούμενους οι οποίοι βρήκαν φρικτό θάνατο σε αυτό, ιδιαιτέρως δε για την κατάθεση οφειλετικής προσευχής υπέρ αναπαύσεως των Ορθοδόξων, κληρικών και λαϊκών, που μαρτύρησαν στο Νταχάου. Αλλά και, συνέχισε ο Πατριάρχης, για την συνειδητοποίηση του μεγέθους της απανθρωπιάς και μισανθρωπίας μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος χωρίς τον Χριστό.
Πλαισιωμένος από τον επιχώριο Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο, τους Μητροπολίτες Προύσης Ελπιδοφόρο, Ελβετίας Ιερεμία, Βελγίου Αθηναγόρα, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο, τους Επισκόπους Αρίστης Βασίλειο, Λεύκης Ευμένιο, Αριανζού Βαρθολομαίο, Θερμών Δημήτριο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας π.Απόστολο Μαλαμούση και τους ιερείς των Ενοριών Μονάχου και Νταχάου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος περιηγήθηκε στους χώρους του Στρατοπέδου, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο μνήμης, ενημερώθηκε από τους υπευθύνους για όσα φρικτά διαπράχθηκαν στους χώρους του και προσευχήθηκε στη μνήμη των θυμάτων των Ναζιστών αλλά και για όλους όσοι κρατήθηκαν εκεί.
Στο σημείο όπου έστεκε το κτίριο όπου κρατούνταν οι κληρικοί της Ρωμαιοκαθολικής, της Ευαγγελικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και οι δύο Έλληνες Αρχιμανδρίτες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης άναψε λαμπάδα και έκανε δέηση για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το μνημείο για τα εκατομμύρια των Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Ισραηλητικής Κοινότητας Βαυαρίας κυρία Κάριν Οφμαν. Η κυρία Οφμαν μίλησε με θέρμη υπέρ των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ανάγκης εξασφαλίσεως πλήρους θρησκευτικής ελευθερίας στην ιστορική του έδρα ενώ υπενθύμησε με ευγνωμοσύνη την διάσωση από βέβαιο θάνατο σημαντικού αριθμού Εβραίων των Αθηνών από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Δαμασκηνό.
Διαδοχικά επισκέφθηκε το Ρωμαιοκαθολικό Παρεκκλήσιο του μνημείου, εναποθέτοντας αναμένη λαμπάδα πάνω στην Αγία Τράπεζα, στον Ευαγγελικό Ναό, όπου παρακολούθησε επιμνημόσυνο δέηση υπέρ αναπαύσεως εκείνων που άφησαν την τελευταία πνοή τους στο στρατόπεδο, καθώς και στο Ορθόδοξο Παρεκκλήσιο, το οποίο ανεγέρθηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας το 1995, όπου και έψαλε, μαζί με την Συνοδεία του, το «Χριστός Ανέστη» – στα ελληνικά και ρωσικά – και το «Αιωνία η μνήμη».
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τους θαλάμους του κρεματορίου του στρατοπέδου.
«Όσον χαρίεις είναι ο άνθρωπος “όταν άνθρωπος ή”, τόσον τρομερόν και ανήμερον θηρίον γίνεται όταν χάση την ανθρωπιά του, όταν αποκοπή από τον Θεόν, την πηγήν παντός αγαθού. Επισκεπτόμενοι διά τρίτην φοράν το Dachau συγκλονιζόμεθα και προσευχόμεθα από καρδίας διά το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητος. Αιωνία η μνήμη των θυμάτων του Dachau ανεξαρτήτως των θρησκευτικών των πεποιθήσεων και των εθνικών και κοινωνικών προελέυσεών των», έγραψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο βιβλίο των επισκεπτών.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε την παρακείμενη στο Στρατόπεδο Ρωμαιοκαθολική Μονή της γυναικείας Αδελφότητας των Carmelitas.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Νταχάου παρέστησαν ο ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος της περιοχής, ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο κυρία Σοφία Γραμματά, ο επιζήσας του ολοκαυτώματος κ. Μανχάιμερ, πλήθος επισήμων και Ελλήνων που ζουν στην Γερμανία.
Πηγή: amen.gr