Μία μαγική τροφή χαρακτηρίζονται τα αμύγδαλα από τους διατροφολόγους, καθώς μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πείνα, χωρίς να προκαλέσουν αύξηση βάρους.
Ήδη σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο European Journal of Clinical Nutrition η οποία καταδεικνύει το γεγονός αυτό, υποστηρίζοντας ότι είναι ιδανική η καθημερινή κατανάλωση 15-20 αμυγδάλων.
Η τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική μελέτη διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου Purdue, ερεύνησε τον τρόπο επιρροής της κατανάλωσης αμυγδάλων στο σωματικό βάρος και την όρεξη. Στη μελέτη συμμετείχαν 137 ενήλικες με υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε μία από τις πέντε ομάδες για τις τέσσερις εβδομάδες: μια ομάδα ελέγχου που δεν κατανάλωσε τα καρύδια ή σπόρους κατά τη διάρκεια της μελέτης, και δύο ομάδες γεύματος και δύο ομάδες ενδιάμεσων γευμάτων που κατανάλωσαν 43 γρ. ολόκληρων αμυγδάλων καθημερινά σε καθορισμένους χρόνους πρωινού ή μεσημεριανού γεύματος, ή στο δεκατιανό ή στο απογευματινό, αντίστοιχα.
Οι στοματικές εξετάσεις ανοχής γλυκόζης (OGTT) εκτελέσθηκαν στην αρχή, μαζί με το ύψος, το βάρος, το σωματικό λίπος, την περιφέρεια μέσης, καθώς και με τις μετρήσεις πίεσης του αίματος. Μια διαιτητική ανάκληση 24ώρου ολοκληρώθηκε με έναν εγγραμμένο διαιτολόγο και οι αισθήσεις «πείνα», «πληρότητα» και «επιθυμεί να φάει» αντιλήφθηκαν/κατανοήθηκαν χρησιμοποιώντας τις οπτικές αναλογικές κλίμακες. Οι εντατικές συνεδρίες/συναντήσεις σίτισης που περιλαμβάνουν μία ολονύκτια νηστεία και διαδοχικές δειγματοληψίες αίματος μετά από την κατάποση των κύριων γευμάτων ή των ενδιάμεσων, πραγματοποιήθηκαν μια εβδομάδα μετά από το OGTT (στοματική εξέταση ανοχής γλυκόζης) και στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εβδομαδιαίες επισκέψεις παρακολούθησης, όπου καταγράφηκε το βάρος, αξιολογήθηκαν η 24 ώρη διαιτητική πρόσληψη και τα επίπεδα της όρεξης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμίνης Ε ήταν σημαντικά αυξημένη σε όλες τις ομάδες που κατανάλωναν αμύγδαλα συγκριτικά με την αρχική τιμή και την ομάδα ελέγχου. Ολοήμερες αξιολογήσεις της πείνας και της επιθυμίας για φαγητό έδειξαν ότι τα επίπεδα τους μειώθηκαν σημαντικά στις συνδυασμένες (δεκατιανό και απογευματινό) ομάδες σνακ και τα συνδυασμένες (πρωινό και μεσημεριανό) ομάδες κύριου γεύματος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, με τις εντονότερες μειώσεις να έχουν σημειωθεί όταν αμύγδαλα είχαν καταναλωθεί ως σνακ, σε ενδιάμεσο γεύμα δηλαδή.
Παρά την πρόσληψη 250 θερμίδων από την κατανάλωση 15-20 αμυγδάλων ημερησίως , το σωματικό βάρος δεν αυξήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων, τα οποία οι ερευνητές δείχνουν ότι μπορεί να οφείλεται στην ενεργειακή αποζημίωσης της δίαιτας και στην ανεπαρκή αποθήκευση ενέργειας.
«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα αμύγδαλα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για σνακ, ειδικά για εκείνους που ανησυχούν για το βάρος», δήλωσε ο Richard Mattes, καθηγητής της Επιστήμης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue και κύριος ερευνητής της μελέτης. Σε αυτή τη μελέτη, όπως αναφέρει η διατροφολόγος διαιτολόγος Σεβαστή Παπαιωάννου, οι συμμετέχοντες αποζημιώθηκαν για τις επιπλέον θερμίδες που παρέχονται από τα αμύγδαλα έτσι ώστε η καθημερινή πρόσληψη ενέργειας δεν αυξήθηκε και καταγράφηκαν μειωμένα επίπεδα της πείνας και της επιθυμίας να φάνε σε επόμενα γεύματα, ιδιαίτερα όταν αμύγδαλα καταναλώνονται ως ενδιάμεσα γεύματα.”
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν μικρής διάρκειας και δεν μέτρησε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την κατανάλωση αμυγδάλων ως σνακ. Οι μετρήσεις της αίσθησης της πείνας, της επιθυμίας για φαγητό, και της πληρότητας αποτελούν υποκειμενικά μέτρα με αβέβαιες επιδράσεις στην πραγματική πρόσληψη θερμίδων ή θρεπτικών ουσιών.
Πηγή: onmed.gr