Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ ή «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΝΤΕΑΤΑ» είναι μια πολύ θρεπτική και υγιεινή πίτα. Μη σας τρομάζει η ιδέα της τσουκνίδας. Η γεύση της είναι σαν της χορτόπιτας, και ίσως πολύ καλύτερη.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο*
- 3 κούπες αλεύρι για πίτες
- αλάτι και νερό
- λίγες σταγόνες ξίδι
- 2 κ.σ. λάδι
*Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο χωριάτικο φύλλο από το εμπόριο.
Για τη γέμιση
- 1½ κιλό κορυφές από τσουκνίδες*
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κούπα ελαιόλαδο
*Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και σπανάκι ή χόρτα του βουνού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε μία ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλα, όσο πιο λεπτά μπορούμε.
Γέμιση
- Πλένουμε καλά τις τσουκνίδες και τις ζεματίζουμε σε βραστό νερό. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για φύγουν όλα τα υγρά.
- Στη συνέχεια, αφού στραγγίσουν καλά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε και τις τσουκνίδες και μαζί το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό και τον άνηθο.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μισά φύλλα λαδωμένα, το ένα πάνω στο άλλο. Από πάνω ρίχνουμε το μίγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και αυτά λαδωμένα.
- Χαράζουμε με μαχαίρι τα κομμάτια στην επιφάνεια της πίτας και αλείφουμε με λάδι. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Το ΜΥΘΟΠΙΛΑΒΟΝ ή ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι ένα ακόμη φαγητό που συνήθιζαν οι Πόντιοι, στις παραλιακές περιοχές, μιας και τα μύδια υπήρχαν σε αφθονία στον Εύξεινο Πόντο.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μύδια με το κέλυφος
- 1½ φλυτζάνι ρύζι κίτρινο
- ½ φλ. λάδι
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες
- άνηθο
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε τα μύδια και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα που είναι τοποθετημένη στη φωτιά, με λίγο νερό, για να ανοίξουν. Όποιο δεν ανοίξει το πετάμε. Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μύδια κατεψυγμένα, που είναι ήδη καθαρισμένα.
- Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα, σοτάρουμε για λίγο τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και τα μύδια, αλάτι, πιπέρι και το ανάλογο νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά και να γίνει σπυρωτό.
- Όταν κοντεύει να γίνει ρίχνουμε και τον άνηθο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
ΚΟΦΤΑΔΕΣ ονομάζονται οι ποντιακοί ντολμάδες που γίνονται με μαυρολάχανο και κιμά. Για να τους απολαύσετε κατά τη διάρκεια της νηστείας, και όχι μόνο, σας τους παρουσιάζουμε σε παραλλαγή.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μαύρα λάχανα (λαχανίδες πωλούνται στις λαϊκές αγορές σε φύλλα)
- 1 φλ. κιμά σόγιας
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 καρότο τριμμένο
- μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ποτήρι νερού ρύζι γλασέ
- ½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. τοματοπελτέ
- 1 κύβο λαχανικών
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τη σόγια σε νερό να φουσκώσει για τρεις-τέσσερις ώρες. Στη συνέχεια την σουρώνουμε και την στύβουμε καλά. Θα την χρησιμοποιήσουμε ακριβώς όπως τον κιμά.
- Ζυμώνουμε καλά τα υλικά, όλα μαζί.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και τυλίγουμε ντολμάδες.
- Τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό μέχρι να καλυφθούν.
- Σιγοβράζουμε για 45΄ περίπου.
Το ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΠΙΛΑΦΙ ΣΙΝΩΠΗΣ σε νηστίσιμη παραλλαγή.
ΥΛΙΚΑ
- 2 ποτήρια ρύζι κίτρινο
- 2½ ποτήρια ζωμός λαχανικών (κύβος)
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 1 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης
- ½ φλ. καλαμπόκι
- ½ φλ. αρακά
- αλάτι, πιπέρι
- ½ κ.γ. κρόκος Κοζάνης
- ½ κ.γ. ατζίκα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μισό φλιτζανάκι νερό ρίχνουμε τον κρόκο και τον αφήνουμε 30΄.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ανάλογο νερό και μετά ρίχνουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε και τον κρόκο.
- Σε ένα τηγανάκι ροδίζουμε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, τα προσθέτουμε στο ρύζι και σερβίρουμε.
Τα ΦΑΣΟΥΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΟΛΑΧΑΝΑ είναι μια νηστίσιμη ποντιακή συνταγή που μαγειρέψαμε στο φούρνο.
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα ή άλλα της αρεσκείας σας
- 1 κιλό μαυρολάχανα
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
- τοματοχυμό
- ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τα μαυρολάχανα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
- Βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, τις ντομάτες και ελάχιστη ζάχαρη.
- Τα βράζουμε για 5΄.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ταψάκι και προσθέτουμε τα φασόλια, τα μαυρολάχανα, το μαϊντανό, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το φαγητό, και ψήνουμε στους 200° μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει η επιφάνειά του.
Σας ευχόμαστε καλή όρεξη και καλή Σαρακοστή!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.